PROJECT SPACES
Επιμέλεια: Ολυμπία Τζώρτζη
Αναλύοντας την πολιτιστική ζωή της κάθε πόλης/χώρας, αντιλαμβανόμαστε πως η σύγχρονη τέχνη και οι διαφορετικοί φορείς παρουσίασής της αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Έχοντας ιδρύσει η ίδια ένα υβριδικό μοντέλο μεταξύ εκθεσιακού χώρου γκαλερί και συλλόγου τέχνης, την Callirrhoë, και συμμετάσχει στην ενότητα των ανεξάρτητων χώρων στην Art Athina 2022, η πρόσκληση να είμαι υπεύθυνη επιμέλειας των συγκεκριμένων χώρων για την Art Athina 2023 έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εμένα.

Προσεγγίζοντας αυτές τις πρωτοβουλίες ως τόπους που βασικός τους στόχος είναι η δημιουργία εναλλακτικών μοντέλων διαχείρισης εκθέσεων και εκθεσιακών χώρων, βασιζόμενοι στην ευελιξία και την ικανότητα προσπέλασης πολλαπλών εργασιών, προσπάθησα να δημιουργήσω άτυπα έναν χάρτη ξεφεύγοντας από τα στενά παραδοσιακά όρια για το ποια μορφή θα έπρεπε να ακολουθούν οι σημερινοί ανεξάρτητοι χώροι έκθεσης σύγχρονης τέχνης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, δημιουργήθηκε ένας ενδεικτικός πυρήνας από τους ακόλουθους χώρους με αλφαβητική σειρά: Alkinois, igni office, koraï space, MISC, OMS (One Minute Space), sealed earth, space52 and Thermia Project.
Κάποιοι χώροι λειτουργούν έχοντας προτεραιότητα ένα ερευνητικό ακαδημαϊκό πεδίο, κάποιοι σαν residencies είτε για καλλιτέχνες είτε για εκθέσεις άλλων επιμελητών, κάποιοι σαν εργαστήρια και κάποιοι σαν πρώιμες γκαλερί. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν έρχονται σε αντίθεση με το παραδοσιακό μοντέλο έκθεσης, άλλα έρχονται να το πλαισιώσουν και να δουλέψουν παράλληλα μαζί του, κάνοντας το περιβάλλον της τέχνης κατά τι πιο περίπλοκο, άλλα ταυτόχρονα και πλουσιότερο.

Κοινός παρονομαστής όλων των συμμετεχόντων είναι η προτεραιότητά τους να ανοίξουν έναν δίαυλο συζήτησης μεταξύ τέχνης και κοινωνίας, ενδεχομένως και εμπορίου, χωρίς να περιορίζουν κοινωνικές ομάδες.

Olympia Tzortzi (b. 1990, Athens, Greece)
Ολυμπία Τζώρτζη (1990, Αθήνα, Greece)
είναι ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια τέχνης. Ζεί και εργάζεται μεταξύ Αθήνας, Βερολίνου και Βιέννης. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Νεοελληνικές Σπουδές σε επίπεδο πτυχίου και μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Ιστορία της Τέχνης των Πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο τoυ Δούναβη στο Κρεμς της Αυστρίας και Θεωρία και Πράξη της Έκθεσης στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Βιέννη.

Το 2013/2016 εργάστηκε στη Galerie Kerstin Engholm στη Βιέννη, το 2016/2017 εργάστηκε ως υπεύθυνη της συλλογής και αναπληρώτρια επιμελήτρια μητρώου στο Kiki Kogelnik Foundation μεταξύ Βιέννης και Νέας Υόρκης, το 2018/2019 εργάστηκε ως διευθύντρια στη Galerie Georg Kargl Fine Arts στη Βιέννη και το 2019/2021 είχε την ίδια θέση στη gallery DITTRICH & SCHLECHTRIEM στο Βερολίνο.

Έχει επιμεληθεί ως ανεξάρτητη επιμελήτρια αρκετές εκθέσεις, ανάμεσα τους και μια συνεπιμέλεια στο μουσείο σύγχρονης τέχνης της Βιέννης, Belvedere 21. Πρόσφατα ίδρυσε τον εκθεσιακό χώρο Callirrhoë στην Αθήνα.

TALKS
Επιμέλεια: Δανάη Γιαννόγλου
Με το τοπίο των εικαστικών τεχνών να εξελίσσεται και να μεταβάλλεται διαρκώς, στη φετινή διοργάνωση της Art Athina προσκαλούμε ομιλητές και κοινό να συμμετέχουν σε συζητήσεις που διαπραγματεύονται θέματα που αφορούν άμεσα την εγχώρια ελληνική σκηνή, ανάγοντάς τα παράλληλα σε διεθνείς και ανοιχτούς διαλόγους.

Ξεκινώντας από την ολοένα και πιο επίκαιρη συζήτηση γύρω από τον τομέα της φιλοξενίας, και τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη τέχνη γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ξενοδοχειακής εμπειρίας επηρεάζοντας άμεσα την αγορά, μεταφερόμαστε στον χώρο των εκδόσεων και τις εκδόσεις καθαυτές ως εικαστικά αντικείμενα, ως πεδία ζυμώσεων και ως αρχειακά περιβάλλοντα. Εξετάζουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν αποκτήσει τα προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής σκηνής της Αθήνας και συζητάμε το θεσμικό πλαίσιο των νέων αναθέσεων σε καλλιτέχνες μέσα από τις σχέσεις που αυτό σμιλεύει ανάμεσα σε δημιουργούς, ιδρύματα και συλλογές.
Το πρόγραμμα ομιλιών της Art Athina καλύπτει ένα εύρος προβληματισμών και προσεγγίσεων, και δημιουργεί χώρο για συνδιαλλαγή, ανταλλαγή, ζύμωση και παραγωγή λόγου. Μέσω επίκαιρων ζητημάτων, που απασχολούν τον τομέα του πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα των εικαστικών τεχνών, αλλά και μέσω διαχρονικών συζητήσεων, που αξίζει να επαναπροσσεγγίζουμε διαρκώς, τέτοιες ανταλλαγές, ζυμώσεις και συνδιαλλαγές μάς κάνουν να φανταζόμαστε και να μαθαίνουμε μαζί και ο ένας από τον άλλον.
Danai Giannoglou 
(b. 1992 in Athens, Greece)
Η Δανάη Γιαννόγλου (Αθήνα, 1992)
είναι επιμελήτρια και συγγραφέας με έδρα την Αθήνα και το Άμστερνταμ. Eίναι συνιδρύτρια και επιμελήτρια του Enterprise Projects, ενός ανεξάρτητου οργανισμού τέχνης που λειτουργεί αυτόνομα και περιοδικά από τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Αθήνα, καθώς και υπεύθυνη της εκδοτικής πρωτοβουλίαςEnterpriseProjectsJournal που ασχολείται με νέες αναθέσεις θεωρητικών και ερευνητικών κειμένων σε σχέση με την τέχνη.

Από το 2020 μέχρι το 2022 εργάστηκε ως Βοηθός Επιμελήτρια στο οργανισμό de Appel στο Άμστερνταμ ενώ πριν από αυτό υπήρξε Συντονίστρια του Αρχείου Εκθέσεων του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα. Κείμενα της έχουν δημοσιευθεί σε καταλόγους και περιοδικά τέχνης και έχει επιμεληθεί εκδόσεις, εκθέσεις και προγράμματα για φορείς όπως το Ινστιτούτο PietZwartστο Ρότερνταμ, τη γκαλερίBreeder, το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Hotel Maria Kapel στο Hoorn, το Stedelijk Museum Amsterdam, το de Appel και τη γκαλερί Michel Journiacστο Παρίσι.
Η Δανάη σπούδασε Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και έλαβε το μεταπτυχιακό της στην Επιμέλεια Σύγχρονης Τέχνης και στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Université Paris 1 Panthéon – Sorbonne στο Παρίσι. Το 2019/2020 ήταν μέρος του de Appel Curatorial Programme στο Άμστερνταμ, ενώ συμμετείχε στα προγράμματα φιλοξενίας Rupert (Λιθουανία, 2016) και 8ο Gwangju Biennale International Curator Course (Νότια Κορέα, 2018).
Είναι fellow του Onassis AiR Emergency Fellowship 19/20, του Onassis AiR Tailor-Made Fellowship, του ARC Athens NOLA-NYCBX Fellowship, καθώςκαι του 2ου SNF Artist Fellowship Program-Artworks στον τομέα της επιμέλειας εκθέσεων.

TALKS PROGRAM

Παρασκευή 15/9 − 17.00
Η σύγχρονη τέχνη και ο τομέας της φιλοξενίας
Μια διαφορετική εμπειρία του έργου τέχνης

  • Γιώτα Δημητρίου - Director Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη

  • Αναστασία Σγουμποπούλου – Συνιδιοκτήτρια ξενοδοχείου Perianth / Συλλέκτρια

  • Αλίκη Τσιρλιάγκου – Founder ArtSpark / Σύμβουλος Τέχνης

Σάββατο 16/9 − 17.00
Νέες αναθέσεις:
Τα ιδρύματα ως αφορμές και συνοδοιπόροι του έργου τέχνης

  • Φάνης Καφαντάρης - Επικεφαλής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού ΝΕΟΝ, Αρχιτέκτονας ΜΔΕ ΕΜΠ

  • Κίκα Κυριακάκου- Καλλιτεχνική διευθύντρια του πολιτιστικού οργανισμού PolygreenCulture&ArtInitiative (PCAI) και επιμελήτρια της Συλλογής Σύγχρονης Τέχνης του

  • Κώστας Στασινόπουλος - Επιμελητής, Live Προγράμματα, Serpentine

Σάββατο 16/9 − 19.00
Απονομή Βραβείου Art Athina 2023

Κυριακή 17/9 − 17.00
Εκδόσεις: Kαλλιτεχνικά αντικείμενα, περιβάλλοντα παραγωγής συζήτησης, αρχειακά πεδία

  • ΕλένηΣαρόγλου– Cube Art Editions 

  • Θεόφιλος Τραμπούλης – Σύμβουλος Εκδόσεων ΕΜΣΤ

  • Μαρίνα Φωκίδη- Επιμελήτρια, Θεωρητικός

Κυριακή 17/9 − 19.30 
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά
Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια των προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών

  • Αριστείδης Λογοθέτης - Ιδρυτής & Γενικός Διευθυντής του ARCAthens

  • Νεφέλη Μυρωδιά – Επικεφαλής του Προγράμματος OnassisAiR

  • Δήμητρα Νικολού – Συνιδρύτρια ARTWORKS/ Διευθύντρια Προγράμματος

VIDEO
Άκης Κόκκινος, Επιμελητής και ιδρυτής της DEO projects
Το I miss you more than I remember you είναι ένα πρόγραμμα βασισμένο σε οθόνη, που παρουσιάζεται σε ένα υπαίθριο σινεμά στον Κήπο του Ζαππείου. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν προσκληθεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και τον Λίβανο να παρουσιάσουν έργα κινούμενης εικόνας, ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας, που διερευνούν τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της γης, των ευάλωτων κοινοτήτων και τηςεπίσημηςεκδοχής της ιστορίαςστη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Προβάλλεται σε μια μεγάλης κλίμακας, φουσκωτή οθόνη, και λειτουργεί ως ένα χρονικό δημόσιο μνημείο που αμφισβητεί τον αυταρχικό ρόλο της δημόσιας σφαίρας και τις αφηγήσεις που κατασκευάζει,μεγεθύνοντας παράλληλα τη φωνή, τις ιστορίες και τις εμπειρίες παραμελημένων, εκτοπισμένων σωμάτων.
Υπό το φως της τρέχουσας ταραχώδους ιστορικής συγκυρίας, με τη χαρακτηριστική αναζωπύρωση των ακροδεξιών κινημάτων στο ελληνικό κοινοβούλιο, το καταστροφικό ναυάγιο των προσφύγων και τους τραγικούς σεισμούς που συνέβησαν στην Τουρκία και τη Συρία νωρίτερα αυτή τη χρονιά, το I miss you more than I remember you καταπιάνεται με τις τρέχουσες γεωπολιτικές αγωνίες, τις αλληλοσυγκρουόμενες ιστορικές φαντασιώσεις και τις απολιθωμένες μνήμες, και προτείνει εναλλακτικές μορφές αλληλεγγύης, συγγένειας και οικειότητας πέρα από πολιτισμούς και σύνορα.
Το I miss you more than I remember you, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Αrt Αthina, της πιο μεγάλης ελληνικής έκθεσης τέχνης, και με θέα το μέγαρο του Ζαππείου, επαναπροσδιορίζει τις έννοιες της πολιτιστικής αξίας, της μονιμότητας και της κάθε λογής ιεραρχίας, και οδηγεί τους θεατές σε μια βαθιά ενδοσκόπηση, αμφισβήτηση και τελικά ανακάλυψη των νέων διαστάσεων της έννοιας «ανθρωπότητα», που μοιραζόμαστε όλοι.

Ο τίτλος του έργου προέρχεται από τα βαθυστόχαστα λόγια του OceanVuong, ενός πολύ σημαντικού ποιητή, που έχει την ικανότητα να φτάνει,μέσα από τις λέξεις,στον πυρήνα των ατόμων που βρίσκονται σε μια διαρκή περιπλάνησημεταξύ διαφορετικών κόσμων,και έχει ως στόχο να συνδράμει σεμια βαθιά διαδικασία ίασης καιαλληλοϋποστήριξης. OceanVuong αγκαλιάζει την ιδιαιτερότητα της ταυτότητας κάθε ατόμου, ενθαρρύνοντας παράλληλα ένα συλλογικό ταξίδι προς την αλληλοκατανόηση και την ενσυναίσθηση.
Akis Kokkinos
Curator and DEO projects founder
Ο Άκης Κόκκινος
είναι ένας ανεξάρτητος επιμελητής που διαμένει στο Λονδίνο και στη Χίο. Είναι, επίσης, ιδρυτής της DEO projects- ενός εναλλακτικού οργανισμού σύγχρονης τέχνης με έδρα τη Χίο που στόχο έχει την ενίσχυση του διεθνικού διαλόγου και της πολιτιστικής υποδομής του νησιού. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Άκης έχει συνεργαστεί με σημαντικά πολιτισμικά ιδρύματα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ελλάδα, καθώς και με ιδιωτικές συλλογές, ενώ, επίσης, έχει συμμετάσχει σε διάφορες ανεξάρτητες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες. Έλαβε το μεταπτυχιακό του στην Επιμέλεια Σύγχρονης Τέχνης από το Βασιλικό Κολέγιο Τέχνης στο Λονδίνο (RCA, 2018-2020), με διπλή υποτροφία από το ίδρυμα NEON και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Schilizzi και του προγράμματος RCA Continuation Fund. Το 2021 βραβεύτηκε με το «Developing Your Creative Practice» του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας (Arts Council England) και συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας «Young Curators Residency Programme» του Ιδρύματος Sandretto Re Rebaudengo στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Το 2022, επιμελήθηκε την ομαδική έκθεση Μοιραίοι Σύντροφοι, Ανυπόστατοι ίσκιοι στην Ελληνική Κατοικία στο Λονδίνο, μια ανάθεση από τον οργανισμό ΝΕΟΝ. Η έκθεση παρουσίασε 18 έργα ελληνόφωνων καλλιτεχνών της διασποράς, με κάποια από αυτά να αποτελούν μέρος της Δωρεάς της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου. Το έργο του έχει προβληθεί σε διάφορα διεθνή περιοδικά τέχνης και μέσα, μεταξύ άλλων στο Friezemagazine, Artforum, Damn Magazine, Art Basel Stories, ESTADÃO και την El Pais. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ενώ το 2023-24 θα αποτελέσει τον πρώτο Fulbright Fellow στο μουσείο Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη.
PARTICIPATIONS:
  • Mounira al Solh ( Sfeir-Semler Gallery)
  • Hera Büyüktaşcıyan (Green Art Gallery)
  • Shadi Habib Allah (Rodeo)
  • Αντωνάκης (Eleftheria Tseliou Gallery)
  • Κώστας Μπασάνος (Ileana Tounta Contemporary Art Centre)
  • Σοφία Ντώνα
  • Yorgos Petrou
  • Σωκράτης Σωκράτους (THE BREEDER Gallery)
  • Λευτέρης Τάπας (CAN Christina Androulidaki Gallery)
PERFORMANCE
Live Encounters: Σύγχρονες καλλιτεχνικές επιτελεστικές πρακτικές
Το 2023, συνεχίζοντας τη δυναμική παρουσία στην ArtAthina, το πρόγραμμα περφόρμανς επιστρέφει στον φυσικό χώρο της έκθεσης. Το πρόγραμμα με τίτλο LiveEncounters: Σύγχρονες καλλιτεχνικές επιτελεστικές πρακτικές, συστήνει μια σειρά δράσεων από σημαντικούς εκπροσώπους του μέσουκαι τις γκαλερί με τις οποίες συνεργάζονται. Σε αυτό το πλαίσιο, διερευνώνται οι διαφορετικές κατευθύνσειςκαι ο διάλογος με άλλα μέσα, η σχέση με την υλικότητα και τον ψηφιακό χώρο.Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων κατευθύνσεων στην τέχνη της περφόρμανς επανεξετάζοντας τις ιστορικές αναφορές και τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους το μέσο αναδιαμορφώνεται συνεχώς.

Χρησιμοποιώντας το σώμα ως κύριο καλλιτεχνικό υλικό, τα 13 έργα που παρουσιάζονται αναφέρονται στις διαδικασίες αντικειμενοποίησης και στον σχηματισμό του υποκειμένου, στις κοινωνικές σχέσεις, στην οικονομία, στις πολιτικές διεκδικήσεις και τη σχέση με το προσωπικό, στη δημιουργία και στην αποδιάρθρωση ταυτοτήτων. Η περφόρμανς γίνεταιεργαλείο μελέτηςτων σχέσεων εξουσίας, ένας τρόπος μετάδοσης της μνήμηςκαι, τελικά, μια διαφορετική προσέγγιση για την κατανόηση του κόσμου.

Το πρόγραμμα εξερευνά τις πολλαπλές πτυχές της εικαστικής περφόρμανς και τις αναφορές του μέσου, ενώ παράλληλα ιχνηλατείται η πορεία του στο ελληνικό πλαίσιο, η σχέση του με τη θεατρική δράση, τη χορογραφία, τις ηχητικές πρακτικές, τον κοινωνικό ακτιβισμό και τον χώρο του θεάματος, παρουσιάζοντας εκπροσώπους του μέσου που αλληλεπιδρούν με διάφορα καλλιτεχνικάπεδία. Αντί της διάκρισης του καλλιτεχνικού λεξιλογίου της περφόρμανς, επιχειρείται η καταγραφή των δημιουργικών αναταραχών και των συνδέσεωνπου αυτή παράγει πέρα τωνδεδομένωνορίων. Εξετάζεται η σχέση των σύγχρονων καλλιτεχνών με την πολιτική, το ιστορικό τεκμήριο και την κοινωνική συμμετοχή σε ένα χρονικό πλαίσιο, όπου η ενσώματη παρουσία αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία.
Panos Giannikopoulos 
(1991, Athens, Greece)
Ο Πάνος Γιαννικόπουλος (1991, Athens, Greece)
είναι Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής με έδρα την Αθήνα.
Εργάζεται ως Συντονιστής Προγράμματος στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, της ARTWORKS. Στο παρελθόν έχει δουλέψει ως επιμελητής, ερευνητής και υπεύθυνος αρχείου στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης - iset. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτεχνικούς οργανισμούς, ιδρύματα και γκαλερί. Ήταν μέλος της επιμελητικής ομάδας της Mediterranea 19 Young Artists Biennale “School of Waters” – Republic of San Marino (2021). Πρόσφατα συν-επιμελήθηκε την έκθεση This Current Between Us, στις Ιστορικές Εγκαταστάσεις Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου (2022-2023). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις σε μουσεία, γκαλερί και καλλιτεχνικά ιδρύματα όπως: Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea di Bergamo (GAMeC), ACG Gallery, Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Haus N Athen, Korai, Λευκωσία, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Τορίνο, SNEHTA, Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης – iset κ.α. Συνεργάστηκε επίσης με την 4η Μπιενάλε της Αθήνας, Agora, με την 5η Μπιενάλε της Αθήνας, Omonoia και την 7η Μπιενάλε της Αθήνας Eclipse. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά, εκδόσεις και καταλόγους εκθέσεων. Ήταν Curatorial Fellow στο Schwarz Foundation (2016) και τιμήθηκε με το επιμελητικό βραβείο Premio Lorenzo Bonaldi per l'Arte – EnterPrize (2021).

List of Projects:

Δημοσθένης Αγραφιώτης
Εντυπώσεις, εκτυπώσεις.
(Μικρή επιτελεστική Οδύσσεια), 2023
Technohoros

Λένα Αθανασοπούλου
Ένας «τόπος» για να ακουμπήσω τη σκέψη μου, 2023
zina athanassiadou Gallery

Μανώλης Δασκαλάκης Λεμός
Ashes from the Sea, 2023
CAN Christina Androulidaki Gallery

Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης
One Filter Time (Third attempt), 2023
Kalfayan Galleries

Μαρία Μιχαηλίδου
Καιρός αίθριος, 2023
με την υποστήριξη της Wild Reeds

Άγγελος Παπαδημητρίου
Χειροκίνητος Κινηματογράφος
agathi kartalos

Νάνα Σαχίνη
Λακρυφάγοι (αποσπάσματα), 2023
Περφόρμερς: Ευγενία Γραμμένου, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Νάνα Σαχίνη
Ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Λούκος

Η παρουσίαση των αποσπασμάτων γίνεται σε συνεργασία με τη Wild Reeds

*Η περφόρμανς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης Revolution is not a one time event, στο Tavros / Locus Athens, σε επιμέλεια της Μαρίας-Θάλειας Καρρά, με την υποστήριξη του προγράμματος Outset Partners Grants.

Γιώργος Τσεριώνης| Περφόρμερς: Στέλλα Δημητρακοπούλου, Ανδρέας Ασημακόπουλος
Unstable, 2023
με την υποστήριξη της Callirrhoë 

Φίλιππος Τσιτσόπουλος
Στην αναζήτηση του θαύματος 
Μια stand
up τραγωδία, 2023
Ekfrasi –yianna grammatopoulou

Κλεοπάτρα Χαρίτου | Περφόρμερς: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Κατερίνα Σπυροπούλου, Μαρκέλλα Ξυλογιαννοπούλου, Pablo Soto
Μύγες, 2023
Wilhelmina’s

Mario Banushi| Περφόρμερ: Γρηγορία Μεθενίτη
Peshku,2023
Kappatos Gallery

Chrysanne Stathacos
Red, 2023
The Breeder

PERFORMANCE
PROGRAM

Πέμπτη 14/9 − 17.00

Δημοσθένης Αγραφιώτης
Εντυπώσεις, εκτυπώσεις.
(Μικρή επιτελεστική Οδύσσεια),
 2023
Τechnohoros art gallery

Διάρκεια: 20 λεπτά

 

Πέμπτη 14/9 − 18.00

Γιώργος Τσεριώνης | Περφόρμερς: Στέλλα Δημητρακοπούλου, Ανδρέας Ασημακόπουλος
Unstable, 2023
με την υποστήριξη της Callirrhoë

Διάρκεια: 15 λεπτά

 

Πέμπτη 14/9 − 19.30

Μανώλης Δασκαλάκης Λεμός & Noff
Ashes from the Sea, 2023
CAN Christina Androulidaki Gallery

Διάρκεια: 30 λεπτά

 

Πέμπτη 14/9 − 20.00

Νάνα Σαχίνη
Λακρυφάγοι (αποσπάσματα), 2023
Περφόρμερς: Ευγενία Γραμμένου, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Νάνα Σαχίνη
Ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Λούκος

Η παρουσίαση των αποσπασμάτων γίνεται σε συνεργασία με τη Wild Reeds

*Η περφόρμανς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλάισιο της έκθεσης Revolution is not a one time event, στο Tavros / Locus Athens, σε επιμέλεια της Μαρίας-Θάλειας Καρρά, με την υποστήριξη του προγράμματος Outset Partners Grants.

Διάρκεια: 20 λεπτά

 

Πέμπτη 14/9 − 20.30

Γιάννης Λούκος
Τρισδιάστατος Διαλογισμός /3D Meditation
Με την υποστήριξης της Wild Reeds

Διάρκεια: 20’



Παρασκευή 15/9 − 16.30

Άγγελος Παπαδημητρίου
Χειροκίνητος Κινηματογράφος
agathi - kartalos

Διάρκεια: 5 λεπτά, σε επανάληψη

Παρασκευή 15/9 − 18.30

Μαρία Μιχαηλίδου
Καιρός αίθριος, 2023
με την υποστήριξη της Wild Reeds

Διάρκεια: 5 λεπτά, σε επανάληψη


Παρασκευή 15/9 − 19.30

Φίλιππος Τσιτσόπουλος
Στην αναζήτηση του θαύματος
Μια stand up τραγωδία, 2023
ekfrasi – yianna grammatopoulou

Διάρκεια: 20 λεπτά

Σάββατο 16/9 − 18.30

Κλεοπάτρα Χαρίτου | Περφόρμερς:Δημήτρης Αμελαδιώτης, Κατερίνα Σπυροπούλου, Μαρκέλλα Ξυλογιαννοπούλου, Pablo Soto
Μύγες, 2023
Wilhelmina's

Διάρκεια: 60 λεπτά

Σάββατο 16/9 − 19.30

Λένα Αθανασοπούλου
Ένας «τόπος» για να ακουμπήσω τη σκέψη μου, 2023
zina athanassiadou gallery

Διάρκεια: 23 λεπτά

Κυριακή 17/9 − 19.30

Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης
One Filter Time (Third attempt), 2023
Kalfayan Galleries

Διάρκεια: 10 λεπτά, σε επανάληψη

Κυριακή 17/9 − 20.00

Chrysanne Stathacos
Red, 2023
THE BREEDER

Διάρκεια: 40 λεπτά

KIDS EDUCATIONAL PROGRAM
O πολιτιστικός οργανισμός τέχνης KROMA συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία του με το κορυφαίο φεστιβάλ της τέχνης Art Athina και για το 2023, με ένα φρέσκο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους. Εμπνεόμενοι από το ουράνιο τόξο και τις έννοιες της ελπίδας, ομορφιάς και συμπεριληπτικότητας, που συμβολίζει όχι μόνο η πολύχρωμη αψίδα, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 2023 με τίτλο «We are the Rainbow» θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Δεκαεπτά εργαστήρια και 11 εισηγητές θα περιμένουν τους μικρούς φίλους και φίλες της έκθεσης για να εξερευνήσουν μαζί τον μαγικό κόσμο της τέχνης με απώτερο σκοπό, πέρα από τη γνώση, να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τον καλλιτεχνικό τους εαυτό. Υπό την επιμέλεια εικαστικών, εκπαιδευτικών, ιστορικών τέχνης κ.ο.κ., τα εργαστήρια του προγράμματος έχουν διαμορφωθεί ώστε να προσεγγίζουν το εκάστοτε θέμα πολύπλευρα, συμβάλλοντας έτσι στη ολιστική ανάπτυξη των παιδιών.

Οι θεματικές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από διάφορες μορφές τέχνης, όπως κολάζ, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, θεατρικό παιχνίδι, street art, χαρτοκοπτική και πολλά ακόμη, στα οποία οι συμμετέχοντες εκφράζονται, συνδιαλέγονται με σημαντικούς καλλιτέχνες, και διασκεδάζουν δημιουργώντας.
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να προσφέρει στα παιδιά έναν ασφαλή και ελεύθερο χώρο, ώστε να απελευθερώσουν τις σκέψεις τους και να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους με τρόπους που δεν είναι πάντα δυνατόν να εκφράσουν μόνο με λόγια. Σε αυτό το περιβάλλον θα ανταλλάξουν ιδέες, θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, θα εκφραστούν με ποικίλους τρόπους και θα ευαισθητοποιηθούν σε κοινωνικά ζητήματα.

Στον χώρο διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος, και καθ’ όλη τη διάρκεια των εργαστηρίων, θα υπάρχουν ελεύθερες δραστηριότητες για όλα τα παιδιά χωρίς περιορισμό:
1. Διαδραστικό Installation, όπου ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να κάνει εικαστικές παρεμβάσεις, δημιουργώντας ένα συλλογικό έργο τέχνης που αλλάζει διαρκώς μορφή.
2. Χώρος κατάλληλα εξοπλισμένος για τη ελεύθερη δημιουργική έκφραση των παιδιών.
Πρόγραμμα

Σάββατο 16.09.23

Ελεύθερες Δραστηριότητες
12:30 - 18:30: Interactive installation: Athina Rainbow
12:30 - 18:30: Ελεύθερη Εικαστική Έκφραση

 

Καλλιτεχνικά Εργαστήρια

Ώρα: 12:30 - 13:30
Τίτλος: Ταξιδεύοντας με τον Λούλη τον χαρταετό
Εισηγήτρια: Ειρήνη Σιγάλα / Συγγραφέας
Περιγραφή: Η συγγραφέας Ειρήνη Σιγάλα θα παρουσιάσει το παραμύθι της στα παιδιά. Έπειτα, θα έχουν την ευκαιρία να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, ενσαρκώνοντας τον ρόλο των συγγραφέων και των εικονογράφων.Με τη βοήθεια της φαντασίας τους, θα δημιουργήσουν νέους χαρακτήρες, θέματα και γεγονότα, ενώ μπορεί ακόμα και να προσθέσουν εικονογραφίες που αντανακλούν την ιδέα της ιστορίας τους.
Ηλικίες: 4-12 ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα

Ώρα: 12:30-14:00
Τίτλος: Hair Accessories Creation
Εισηγητές: Kiddoz
Περιγραφή: Tα Kiddoz Workshops απευθύνονται σε κορίτσια και αγόρια 4+ ετών. Τα παιδιά συνθέτουν και κατασκευάζουν headpieces ή άλλα είδη αξεσουάρ, βασιζόμενα σε συγκεκριμένο concept, με θεματική ενότητα την τέχνη, και συγκεκριμένα τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική. Εμπνεόμαστε από διαφορετικούς καλλιτέχνες, αναγνωρίζουμε τα βασικά τους χαρακτηριστικά, και με αφαιρετικό τρόπο δημιουργούμε δικά μας αξεσουάρ χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του κάθε δημιουργού.
Ηλικίες: 4+ ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα

Ώρα: 13:30 - 14:30
Τίτλος: Γλυκιά Αρχιτεκτονική
Εισηγητές: Arkki by AKTO School of Architecture for children and youth (Μαρία Γερακίνη- Ιωάννα Πρίφτη)
Περιγραφή: Η πιο γλυκιά εισαγωγή σε θεμελιώδεις έννοιες της αρχιτεκτονικής όπως η γεωμετρία, τα σχήματα, ο σκελετός. Με τη δημιουργία απλών τριγωνικών κατασκευών, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα γεωμετρικά σχήματα και αναπτύσσουν τις δικές τους τρισδιάστατες συνθέσεις χρησιμοποιώντας ζαχαρωτά και οδοντογλυφίδες! Παράλληλα όμως κατανοούν και τη σημασία της σωστής συνδεσμολογίας.
Το πρόγραμμα Arkkiby AKTO προάγει τη δημιουργική εκπαίδευση για παιδιά 4-19 ετών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Βασισμένο στη φινλανδική προσέγγιση για τη μάθηση, στοχεύει στη διδασκαλία δεξιοτήτων στα παιδιά, αντί να επικεντρώνεται στην απομνημόνευση του συνεχώς αυξανόμενου όγκου γεγονότων. Με βάση το παιχνίδι, μέσω της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού, το βραβευμένο πρόγραμμα Αrkki υποστηρίζει τα παιδιά στη φυσική τους ικανότητα να αναρωτιούνται, να εξερευνούν, να εκφράζουν τις ιδέες τους, να συνεργάζονται και να μαθαίνουν μέσα από διασκεδαστικές, ανταποδοτικές και συναρπαστικές εμπειρίες.
Ηλικίες: 4-6 ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα

Ώρα: 14:30 - 15:30
Τίτλος: Περιπέτεια στην τέχνη του δρόμου
Εισηγήτρια: Βάλια Μπούμπα, εικαστικός
Περιγραφή: Ένα πρωτότυπο και μοντέρνο workshop αφιερωμένο στη τέχνη του δρόμου, το graffiti. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τις τεχνικές του tagging. Στο τέλος, το καθένα θα δημιουργήσει το δικό του προσωπικό tag με βάση το όνομά του.
Ηλικίες: 10-16 ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα

Ώρα: 14:30 - 15:30
Τίτλος: H ματιά του καλλιτέχνη
Εισηγήτρια:Κάλλιο Καραθανάση, εικαστικός
Περιγραφή: Ένα εικαστικό εργαστήρι για παιδιά στο οποίο, μέσω της ακουαρέλας, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με όρους ζωγραφικής όπως το χρωματολόγιο, οι χρωματικές αξίες, το βάθος κ.ο.κ., αποτυπώνοντας τη φαντασία τους και δημιουργώντας ένα μοναδικό θέμα.
Ηλικίες: 6 - 15 ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

Ώρα: 15:30 - 16:30
Τίτλος: Είναι το μαύρο χρώμα
Εισηγήτρια: Τζένη Πετροπούλου, εικαστικός
Περιγραφή: Εισαγωγή στον σουπρεματισμό του KazimirMalevich και το μαύρο τετράγωνο, «the blacksquare». Εργαστήριο: με αφετηρία το μαύρο τετράγωνο δημιουργούμε το δικό μας έργο.
Ηλικίες: 12+ ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα

Ώρα: 16:30 - 17:30
Τίτλος: Πλάθοντας μάσκες μυθικές
Εισηγήτρια: Κωνσταντίνα Ζολώτα, ιστορικός τέχνης
Περιγραφή: Εμπνεόμενοι αρχικά από φωτογραφίες αρχαίων ελληνικών και αφρικανικών μασκών, θα συζητήσουμε τη χρησιμότητα και τη σημασία τους, ανά τις εποχές. Έπειτα, με πολυμερικό πηλό θα δημιουργήσουμε τις δικές μας μάσκες, θα τις χρωματίσουμε και θα τις διακοσμήσουμε με διάφορα υλικά, όπως πούπουλα, πούλιες και κλωστές. Τέλος, αφού δώσουμε όνομα στις μάσκες μας, θα τις παρουσιάσουμε και θα μεταμορφωθούμε φορώντας τες!
Ηλικίες: 5 - 10 ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα

Ώρα: 16:30 - 17:30
Τίτλος: Ο Πικάσο και τα χρώματα
Εισηγήτρια: Μαρία Μανταλένα Σοφρά, παιδαγωγός
Περιγραφή: Ποιο χρώμα είναι το «αντίθετο» του μπλε; Πώς φτιάχνουμε πορτοκαλί; Πώς γίνεται ένα χρώμα να είναι ψυχρό; Ο σπουδαίος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, μέσα από τα έργα του, θα μας βοηθήσει να βρούμε τις απαντήσεις σε αυτές, αλλά και ακόμα περισσότερες ερωτήσεις.
Ηλικίες: 4+ ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

Ώρα: 17:30 - 18:30

Τίτλος: Εξημερώνοντας το δέντρο που αγαπώ
Εισηγήτρια: Δέσποινα Πανταζή, εικαστικός
Περιγραφή: Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν κολάζ σε μικρό κλαδί χρησιμοποιώντας υλικά από τη φύση. Ζωγραφιές που κόβονται και κολλούνται, καθώς και λέξεις που γράφουν και συνθέτουν τη δική τους «ζωγραφιά-ευχή». Ο σκοπός είναι να «Δωρίσουν-Προσφέρουν» στο δέντρο που θα «υιοθετήσουν» ή θα φυτέψουν, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα και την προστασία του. Μέσα από τη διαδικασία αναπτύσσεται το αίσθημα της ευθύνης, η αγάπη για το περιβάλλον και η επαφή με τα οφέλη της φύσης. Μοιράζουμε σπόρους που θα μπορούν να φυτέψουν.
Τα δέντρα είναι ιερά, όποιος ξέρει πώς να μιλήσει μαζί τους, όποιος ξέρει πώς να τα ακούσει, μαθαίνει την αλήθεια...Hermann Hesse
Ηλικίες: 9 - 10 ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

Ώρα: 17:30 - 18:30
Τίτλος: Δάχτυλα που κεντούν για δάχτυλα που διαβάζουν
Εισηγήτρια:Ειρήνη Ζαΐμη, εικαστικός
Περιγραφή: Η ευαισθητοποίηση των παιδιών για άτομα με προβλήματα όρασης μέσα από ένα εργαστήριο κεντητικής. Θα κεντηθούν λέξεις όπως π.χ. αγάπη, σεβασμός κ.ά. ή μια πρόταση, στη γραφή braille με πολύχρωμα νήματα. Κάθε παιδί θα κεντήσει όσες κουκκίδες θέλει και μπορεί, μέχρι να σχηματιστεί η λέξη.
Ηλικίες: 8+ ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 5 άτομα

Κυριακή 17.09.23
Free activities
12:30 - 18:30: Interactive installation: Athina Rainbow
12:30 - 18:30: Ελεύθερη Εικαστική Έκφραση

 

Καλλιτεχνικά Εργαστήρια

Ώρα: 12:30 - 13:30
Τίτλος: Γη καλεί επιστήμονες
Εισηγήτριες: Φιλία Κανελλοπούλου-Δήμητρα Δρακοπούλου, θεατροπαιδαγωγοί
Περιγραφή: Η γη λοιπόνέχει γεμίσει σκουπίδια. Προλαβαίνουμε να τα μαζέψουμε ή καλύτερα να φύγουμε για τον Νέο Πλανήτη ο οποίος είναι προς το παρόν καθαρός; Θα απαντήσουμε όλοι μαζί μέσω θεατρικού παιχνιδιού, ασκήσεων, αυτοσχεδιασμών και άλλων τεχνικών. Γη καλεί Επιστήμονες
Ηλικίες: 6-8 ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα

Ώρα: 12:30 - 14:00
Τίτλος: Hair Accessories Creation
Εισηγητές: Kiddoz
Περιγραφή: Tα Kiddoz Workshops απευθύνονται σε κορίτσια και αγόρια 4+ ετών, στα πλαίσια των οποίων τα παιδιά συνθέτουν και κατασκευάζουν τα ίδια headpieces ή άλλα είδη αξεσουάρ βασιζόμενα σε συγκεκριμένο concept με θεματική ενότητα την τέχνη και συγκεκριμένα τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική. Εμπνεόμαστε από διαφορετικούς καλλιτέχνες, αναγνωρίζουμε τα βασικά τους χαρακτηριστικά, και με αφαιρετικό τρόπο δημιουργούμε δικά μας αξεσουάρ χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του κάθε δημιουργού.
Ηλικίες: 4+ ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα

Ώρα: 13:30 - 14:30
Τίτλος: Γλυκιά Αρχιτεκτονική
Εισηγητές: Arkki by AKTO School of Architecture for children and youth (Μαρία Γερακίνη-Ιωάννα Πρίφτη)
Περιγραφή: Η πιο γλυκιά εισαγωγή σε θεμελιώδεις έννοιες της αρχιτεκτονικής όπως η γεωμετρία, τα σχήματα, ο σκελετός. Με τη δημιουργία απλών τριγωνικών κατασκευών, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα γεωμετρικά σχήματα και αναπτύσσουν τις δικές τους τρισδιάστατες συνθέσεις χρησιμοποιώντας ζαχαρωτά και οδοντογλυφίδες! Παράλληλα όμως κατανοούν και τη σημασία της σωστής συνδεσμολογίας.
Το πρόγραμμα Arkkiby AKTO προάγει τη δημιουργική εκπαίδευση για παιδιά 4-19 ετών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Βασισμένο στη φινλανδική προσέγγιση για τη μάθηση, στοχεύει στη διδασκαλία δεξιοτήτων στα παιδιά, αντί να επικεντρώνεται στην απομνημόνευση του συνεχώς αυξανόμενου όγκου γεγονότων. Με βάση το παιχνίδι, μέσω της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού, το βραβευμένο πρόγραμμα Αrkki υποστηρίζει τα παιδιά στη φυσική τους ικανότητα να αναρωτιούνται, να εξερευνούν, να εκφράζουν τις ιδέες τους, να συνεργάζονται και να μαθαίνουν μέσα από διασκεδαστικές, ανταποδοτικές και συναρπαστικές εμπειρίες.
Ηλικίες: 6 -13και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα

Ώρα: 15:30 - 16:30
Τίτλος: Πλάθοντας μάσκες μυθικές
Εισηγήτρια: Κωνσταντίνα Ζολώτα, ιστορικός τέχνης
Περιγραφή: Εμπνεόμενοι αρχικά από φωτογραφίες αρχαίων ελληνικών και αφρικανικών μασκών, θα συζητήσουμε τη χρησιμότητα και τη σημασία τους, ανά τις εποχές. Έπειτα, με πολυμερικό πηλό θα δημιουργήσουμε τις δικές μας μάσκες, θα τις χρωματίσουμε και θα τις διακοσμήσουμε με διάφορα υλικά, όπως πούπουλα, πούλιες και κλωστές. Τέλος, αφού δώσουμε όνομα στις μάσκες μας, θα τις παρουσιάσουμε και θα μεταμορφωθούμε φορώντας τες
Ηλικίες: 5 - 10 ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα

Ώρα: 16:30 - 17:30
Τίτλος: Είναι το μαύρο χρώμα
Εισηγήτρια: Τζένη Πετροπούλου, εικαστικός
Περιγραφή: Εισαγωγή στον σουπρεματισμό του Kazimir Malevich και το μαύρο τετράγωνο, «the blacksquare». Εργαστήριο: με αφετηρία το μαύρο τετράγωνο δημιουργούμε το δικό μας έργο.
Ηλικίες: 12+ και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα

Ώρα: 17:30 - 18:30
Τίτλος: Ο άνθρωπος του Giacometti
Εισηγήτρια: Μαρία Μανταλένα Σοφρά, παιδαγωγός
Περιγραφή: Ο Giacometti ήταν ένας καλλιτέχνης που ζωγράφιζε και δημιουργούσε γλυπτά. Τα έργα του ήταν πολύ ψηλά και λεπτά, σαν να ήταν φτιαγμένα από νήμα. Του άρεσε να ζωγραφίζει και να φτιάχνει γλυπτά, ανθρώπους και αντικείμενα που έδειχναν πώς μπορεί να αισθάνεται κανείς. Ο Giacometti μάς δίδαξε ότι με την τέχνη μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να κάνουμε τους ανθρώπους να σκέφτονται για τον κόσμο γύρω μας. Όλα αυτά, και ακόμα περισσότερα, θα εξερευνήσουμε παρέα σε αυτό το εργαστήριο.
Ηλικίες: 5 - 8 ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

Ώρα: 17:30 - 18:30
Τίτλος: Δάχτυλα που κεντούν για δάχτυλα που διαβάζουν
Εισηγήτρια: Ειρήνη Ζαΐμη, εικαστικός
Περιγραφή: Η ευαισθητοποίηση των παιδιών για άτομα με προβλήματα όρασης μέσα από ένα εργαστήριο κεντητικής. Θα κεντηθούν λέξεις όπως π.χ. αγάπη, σεβασμός κ.ά. ή μια πρόταση, στη γραφή braille με πολύχρωμα νήματα. Κάθε παιδί θα κεντήσει όσες κουκκίδες θέλει και μπορεί, μέχρι να σχηματιστεί η λέξη.
Ηλικίες: 8+ ετών και ενήλικες συνοδοί τους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 5 άτομα

cross