2022
2021
2020
2019
2018
2017
AA 2022
16-19 September Zappeion Mansion
EXHIBITORS
Βούλα Γουνελά
Ελλαδα
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Γιώτα Ανδριάκαινα
Ελλάδα
Βασιλική Λευκαδίτη
Ελλάδα
Αλέξανδρος Ίσαρης
Ελλάδα
Ελένη Μιχαήλου
Ελλάδα
Ειρήνη Κομνηνού
Ελλάδα
Δαυίδ Σαμπεθάι
Ελλάδα
Δαυίδ Σαμπεθάι
Ελλάδα
Δημήτρης Αντωνίτσης
Ελλάδα
Ιωάννα Πανταζοπούλου
Ελλάδα
Ariadni Vitastali
Greece
Nikos Varytimiadis
Greece
Helene Pavlopoulou
Greece
Christophoros Doulgeris
Greece
Sotiria Alevizou
Ελλάδα
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Σταυρούλα Μιχαλοπούλου
Ελλάδα
Ελένη Παρχαρίδου
Ελλάδα
Σωτηρία Αλεβίζου
Ελλάδα
Ράνια Φραγκουλίδου
Ελλάδα
Ράνια Φραγκουλίδου
Ελλάδα
Αθανάσιος Μπερούτσος
Ελλάδα
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
ACHT! (Αλέξανδρος Αλεκίδης, Άγγελος Μεργές, Πρόδρομος Χαραλαμπίδης)
Ελλάδα
Ματίνα Σταυροπούλου
Ελλάδα
Κομνηνού Ειρήνη
Ελλάδα
Ελένη Μιχαήλου
Ελλάδα
Evi Theofanidou
Greece
Αλέξανδρος Ίσαρης
Ελλάδα
Βασιλική Λευκαδίτη
Ελλάδα
Κωνσταντίνος Πάτσιος
Ελλάδα
Γιώτα Ανδριάκαινα
Ελλάδα
Pigi Spyratou
Greece
Νικόλας Αντωνίου
Ελλάδα
Νίκος Λαγός
Ελλάδα
Βαγγέλης Γκόκας
Ελλάδα
Georgia Fambris
Ελλάδα
Pat Andrea
Ολλανδία
Pat Andrea
Ολλανδία
Eleni Michailou
Ελλάδα
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Κωστής Βελώνης
Ελλάδα
Ράνια Μπέλλου
Ελλάδα
Πάνος Τσαγκάρης
Ελλάδα
Αντώνης Ντόνεφ
Ελλάδα
Μάρω Μιχαλακάκου
Ελλάδα
Ναυσικά Πάστρα
Ελλάδα
Μαρία Λοιζίδου
Κύπρος
Αντρέας Ragnar Κασσάπης
Ελλάδα
Kalos&Klio
Ελλάδα
Bill Balaskas
Ελλάδα
Farida El Gazzar
Ελλάδα
Εδουάρδος Σακαγιάν
Ελλάδα
Μάρω Φασουλή
Ελλάδα
Νίκος Κεσσανλής
Ελλάδα
Λένα Αθανασοπούλου
Ελλάδα
Κωστής Βελώνης
Ελλάδα
Αλέξανδρος Ψυχούλης
Ελλάδα
Γιάννα Καλή
Ελλάδα
Μαρία Παπαδημητρίου
Ελλάδα
Απόστολος Ντελάκος
Ελλάδα
Δημήτρης Τζαμουράνης
Γερμανία
Λίνα Θεοδώρου
Γερμανία
Φωτεινή Καριωτάκη
Ελλάδα
Billy Gee
Ελλάδα
ARTIST PROGRAMME
Δυναμικά επιστρέφει η Art Athina στην εικαστική σκηνή μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας λόγω της πανδημίας. Με αριθμό ρεκόρ συμμετοχών, εμπλουτισμένο πρόγραμμα και φυσική παρουσία αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλλιτεχνών και επισκεπτών, η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, που φέτος συμπληρώνει 25 διοργανώσεις, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 16 έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στη φετινή έκθεση που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης συμμετέχουν 80 χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, του οποίου τη διεύθυνση έχει η Σταματία Δημητρακοπούλου, περιλαμβάνει 15 ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.

«Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή της Art Athina στην κανονικότητα μετά την πανδημία και μαζί ένα ανανεωμένο ξεκίνημα για τον θεσμό, ο οποίος έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του φιλότεχνου κοινού, καθώς έχει καταφέρει να μετασχηματίζεται, να προσαρμόζεται στις αλλαγές και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών αναπτύσσοντας ολοένα και περισσότερες συνέργειες με θεσμούς και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Πανελληνίου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου, η οποία και ανακοίνωσε πως εντός του Νοεμβρίου η Art Athina θα επιστρέψει με την έκδοση επετειακού λευκώματος και πλούσιας έκθεσης αρχειακού υλικού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ) της Εθνικής Πινακοθήκης.

Στις νέες πρωτοβουλίες που υιοθετεί η Art Athina εστίασε η καλλιτεχνική διευθύντρια της φουάρ, Σταματία Δημητρακοπούλου. “Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά κάτι που φαίνεται από τον αριθμό συμμετοχών και την πολλαπλότητα κατηγοριών στο παράλληλο πρόγραμμα της φουαρ. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Art Athina φέτος, είναι να ανταποκριθεί στις πολύ υψηλές απαιτήσεις των αιθουσών τέχνης και του κοινού, ύστερα από την διετή φυσική της απουσία”, ανέφερε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες και στο άνοιγμα της φουάρ στον χώρο της αρχιτεκτονικής με τη δημιουργία των Art Athina Pavilions στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου.
Για τη σημασία που έχει η Art Athina στη ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής Be Best, Ευάγγελος Χαραλάμπους. “Γεγονότα όπως η Art Athina συμβάλλουν χαρακτηριστικά ώστε η χώρα μας, που πρωταγωνιστεί ως προορισμός πολιτιστικού τουρισμού, να προσφέρει στους πολίτες και τους επισκέπτες της, εκτός από την κλασική, και μία σύγχρονη διάσταση στην τέχνη, μία άλλη οπτική, που θα μπορούσε με την κατάλληλη προβολή να αποτελέσει το έναυσμα για ένα διαφορετικό, ένα νέο ζωντανό και εναλλακτικό αφήγημα”.

Σταθερά το πρόγραμμα συνθέτουν οι ενότητες Main, που αποτελεί και το βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα της Αrt Athina. Highlights με νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Feature με γκαλερί από το εξωτερικό που επιλέγει προσκεκλημένος ανεξάρτητος επιμελητής -για το 2022 είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία που ζει στο Λος Άντζελες. Projects με ανεξάρτητους χώρους τέχνης. Design με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές. Talks, συζητήσεις με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και καταξιωμένους επιμελητές. Film & New Media Space με αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του '80 και '90 καθώς και αρχειακό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις της Αrt Athina, σε συνεργασία με το αρχείο της ΕΡΤ. Art Athina X Daata, όπου σε συνεργασία με την βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Daata διοργανώνεται ένα πρόγραμμα προβολών ανοιχτό στο κοινό. Kids' Educational Program σχεδιασμένο από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους.

Στην ενότητα Art Athina All Year Round που αφορά σε δράσεις και συνεργασίες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους εντάσσονται το Art Athina Artist Residency Program στο πλαίσιο του οποίου διεθνείς καλλιτέχνες, που εκπροσωπούνται από γκαλερί που εκθέτουν στις ενότητες Feature και Highlights της Art Athina, μένουν στην Αθήνα για 30 ημέρες και δημιουργούν έργα που θα εκτεθούν στο Ζάππειο. Το Art Athina Educational Program που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά με τη συμμετοχή φοιτητών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Tα Αrt Athina Podcasts διαθέσιμα στο Spotify.

Η Art Athina ως θεσμός που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα των εικαστικών εκτός από τις σταθερές θεματικές που συνθέτουν το πρόγραμμα της, φέτος εντάσσει και νέες κατηγορίες που διευρύνουν το πεδίο των ενδιαφερόντων της, αλλά και αφουγκράζονται τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία στον χώρο των εικαστικών. Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο αυτό, η Art Athina φιλοξενεί μια έκθεση με έργα που είναι αποκλειστικά NFT και τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλη διοργάνωση, ενώ μέσα από την κατηγορία Art Athina Pavilions συνδέει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης με εκείνον της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον καθιερώνεται από φέτος το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Η φετινή Art Athina είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην καθιερωμένη της μορφή μετά την πανδημία, χωρίς ωστόσο τα δύο προηγούμενα χρόνια να διακόψει τους δεσμούς της με το φιλότεχνο κοινό παρά τις δύσκολες συνθήκες που επιβλήθηκαν λόγω του Covid-19. To 2020 υλοποιήθηκε ψηφιακά μέσω Διαδικτυακής πλατφόρμας και το 2021 προχώρησε σε μια υβριδική λύση με το συνδυασμό της ψηφιακής έκθεσης και της συνεπτυγμένης παρουσίασης έργων τέχνης σε φυσικό χώρο, στο lobby του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος.

Οι συμμετέχουσες αίθουσες στο πρόγραμμα της Αrt Athina για το 2022 στις επιμέρους ενότητες έχουν ως εξής:
MAIN
Tο βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα της Art Athina, με γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εκτείνεται στους κεντρικούς χώρους του Ζαππείου Μεγάρου. Συμμετέχουν οι: a.antonopoulou.art, agathi-kartalos,Alibi Gallery, Allouche Benias Gallery, Alma Contemporary Art Gallery, Anna Pappas Gallery, Argo Gallery, Art Appel Gallery, Artower Agora, Αrt Zone 42, Astrolavos art galleries, Athens Art Gallery, CAN Christina Androulidaki gallery, Citronne Gallery, Crux Galerie, Cube Gallery, Dio Horia, DL gallery, ekfrasi - yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, Eleni Koroneou Gallery, EPsilon Art Gallery, Ersi Gallery, Gallery 7, Gallery ArtPrisma, Genesis Gallery, Hot Wheels Athens, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Let Them Eat Cake / M.A.M.A. contemporary, Lola Nikolaou Gallery, Melas Martinos, Mihalarias Art, Papatzikou Gallery, Peritechnon Karteris art gallery, Rebecca Camhi Gallery, Roma Gallery, Sianti Gallery, Skoufa Gallery, Technohoros art gallery, The Blender Gallery, The Breeder, zina athanassiadou gallery, Zoumboulakis Galleries

HIGHLIGHTS
Η κατηγορία Highlights παρουσιάζει στην Art Athina νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Μέρος της κατηγορίας Highlights είναι οι γκαλερί Voloshyn και Ya Gallery από το Κίεβο. Η Art Athina αναλαμβάνει το κόστος συμμετοχής του περιπτέρου, υποστηρίζοντας την σημαντική εικαστική της Ουκρανίας και την ανάδειξη των σύγχρονων καλλιτεχνών της.

Συμμετέχουν οι: Christian Andersen (Copenhagen), Chris Sharp gallery (Los Angeles, Mexico City), Fitzpatrick gallery (Paris), High Art (Paris), Harkawik (Los Angeles), M + B (Los Angeles), Artbeat (Tbilisi),Sophie Tappeiner (Vienna), South Parade (London), UNA (Piacenza, Milano), Voloshyn gallery (Kyiv), PavloGudimov Ya Gallery Art Center (Kyiv), Zeller van Almsick (Vienna)

FEATURE
Κάθε χρόνο, η Art Athina προσκαλεί έναν ανεξάρτητο επιμελητή να παρουσιάσει την κατηγορία Feature, καλώντας γκαλερί από το εξωτερικό. Φέτος καλεσμένη είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία που ζει στο Λος Άντζελες και η οποία επέλεξε τις παρακάτω αίθουσες τέχνης: Arusha gallery (Edinburgh), Bianca D'Alessandro (Copenhagen), Ciaccia Levi (Paris), Et Al. (San Francisco), Ginny on Frederick (London), Larder (Los Angeles), Laveronica gallery (Modica), Luce Gallery (Turin), Matthew Brown (Los Angeles), Moskowitz Bayse (Los Angeles), The Valley (Taos, Mexico).

PROJECTS
Επιλεγμένοι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους σε μια ειδική κατηγορία στην Art Athina 2022.
Συμμετέχουν: Aetopoulos, Arch, Alkinois, Callirrhoë, Sealed Earth Ceramic Studio and Gallery, SECCMA Trust, The Intermission x Balice Hertling

DESIGN
H Αrt Athina 2022 παρουσιάζει την κατηγορία Design, όπου οι γκαλερί Αntiqua και Carwan παρουσιάζουντο πρόγραμμα τους, ενώ οι designers Objects Of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη, επιμελούνταιτην ομαδική έκθεση Conversations on Domesticity με τους διεθνείς designers: David / Nicolas Eleni Vernadaki, Faye Toogood FormaFantasma FOS, India Mahdavi, Karl Monies, Objects of Common Interest Older Studio, Paul Matter, Philippe Malouin, Polina Miliou, Sabine Marcelis, Sigve Knutson,Soft Baroque, Valentina Cameranesi.

TALKS
Σε συνεργασία με εικαστικούς θεσμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το πρόγραμμα Talks της Art Athina φιλοξενεί συζητήσεις με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και καταξιωμένους επιμελητές. Μέρος του προγράμματος είναι και η ετήσια ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.
Πρόγραμμα ομιλιών:

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου
Eυαισθήσια στον Tόπο, και Συσχετισμοί - Μια πρακτική των Τεχνών, παγκοσμίως
Δύο συζητήσεις σε συντονισμό της Μαρίνας Φωκίδη, επιμελήτριας και θεωρητικού τέχνης, Αθήνα

18:00-19:00
Α. Μουσειογραφώντας το Παρόν στις Νότιες Παρυφές της Ευρώπης
Συζήτηση με τον Luca Lo Pinto, καλλιτεχνικό διευθυντή, MACRO-Museum of Contemporary Art of Rome (Ιταλία) και τον Manuel Segade, διευθυντή, CA2M Centro de Arte Dos de Mayo (Ισπανία).

19:30-20:30
Β. Φουάρ Σύγχρονης Τέχνης και Παλιές/Καινούργιες Αγορές στην Μεσόγειο (μέρος 2)
Συζήτηση με την Anissa Touati, καλλιτεχνική διευθύντρια, Paris Internationalè, την Σταματία Δημητρακοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια, Art Athina και τον Jerome Pantalacci, καλλιτεχνικό διευθυντή, Art-o-Rama. Δεύτερο μέρος συζήτησης στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των φουάρ Art-o-rama
και Art Athina.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου
13:00-14:00
Πολυφωνία και κοινωνική αλλαγή στο MOMus
Συζήτηση με τη Θούλη Μισιρλόγλου, αν. διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών & MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και τη Μαίρη Αδαμοπούλου, δημοσιογράφο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου
18:00-19:30
Ετήσια ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου στο πλαίσιο της Art Athina
Συζήτηση με την Σταματία Δημητρακοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια,
Art Athina, Μαρίνα Βρανοπούλου, διευθύντρια, Γκαλερί Δυό Χωριά, Νίκο Ερηνάκη, Διδάσκων Φιλοσοφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και
στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ποιητή, και τον Αριστείδη Λάππα, εικαστικό.
Συντονίζει η Δάφνη Πολίτη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος (2020-2022). Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για 5η χρονιά
με τη συμμετοχή φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της πρωτοβουλίας
Make Or Break.
Film & New Media Space
Πρωτοπόροι της Ελληνικής Video Art των δεκαετιών 80' & 90' Η Art Athina παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του ’80 και ’90 καθώς και αρχειακό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις της Αrt Athina. Συμμετέχουν οι: Μιχάλης Αρφαράς, Κατερίνα Θωμαδάκη και Μαρία Κλωνάρη, Γιώργος Λαζόγκας, Μίλτος Μανέτας, Πανδώρα Μουρίκη, Νίκος Ναυρίδης, Μαργαρίτα Οβαδία, Μαρία Παπαδημητρίου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Άρης Προδρομίδης, Μάνθος Σαντοριναίος, Μαριάννα Στραπατσάκη, Κώστας Στρατουδάκης, Παναγιώτα Τζαμουράνη, Μάκης Φάρος, Αλεξάνδρα Κατσιάνη και Θανάσης Χονδρός, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Art Athina X Daata
Η Art Athina παρουσιάζει video διεθνών καλλιτεχνών σε συνεργασία με την διαδικτυακή πλατφόρμα για video & NFT, Daata. Συμμετέχουν οι: George Barber, Petra Cortright, Jeremy Couillard, Leo Gabin, Trulee Hall, Jibade-Khalil Huffman, Keiken, Tuomas A. Laitinen, Maria Mahfooz, Eva Papamargariti, Jess Johnson & Simon Ward.

Art Athina Pavilions
Για πρώτη φορά, η Art Athina παρουσιάζει την κατηγορία Art Athina Pavilions. Πρόκειται για εξωτερικές αρχιτεκτονικές κατασκευές μπροστά από την είσοδο του επιβλητικού Ζαππείου Μεγάρου, προσβάσιμες από το κοινό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην Art Athina 2022, συμμετέχουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία LOT Office for Architecture και Point Supreme.

NFT
Η έκθεση Vomitorium του εικαστικού ντουέτου Felix & Gabe παρουσιάζει τέσσερις νέες εκδόσεις έργων, αποκλειστικά σε μορφή NFT. Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Art Athina από τη διαδικτυακή πλατφόρμα για βίντεο και NFT, Daata, επεκτείνοντας περαιτέρω τη μακροχρόνια συνεργασία των δύο φορέων. Η παρουσίαση αποτελείται από τέσσερις νέες ολογραφικές κάρτες με χαρακτήρες εμπνευσμένους από την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Οι ολογραφικές κάρτες είναι συλλεκτικές και προέρχονται από την ομώνυμη 3D ταινία του ντουέτου, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2020 στον χώρο The Kitchen της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια στο Ίδρυμα LUMA, Westbau. Το πρώτο σετ καρτών κυκλοφόρησε από την Daata τον Ιούνιο του 2022. Το Vomitorium διεξάγεται σε συνεργασία με την γκαλερί David Lewis.

Βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη
Το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη είναι ένας καινούργιος θεσμός που αποσκοπεί στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση. Για το φετινό, πρώτο βραβείο, η Art Athina συνεργάζεται με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα από τα πέντε Μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Γεροντίδη, από την γκαλερί zina athanassiadou

Τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής για το βραβείο είναι: Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός της τέχνης, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός της τέχνης, αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά Ειρήνη Οράτη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου Σταμάτης Σχιζάκης, Επιμελητής, Τομέας Φωτογραφίας και Νέων Μέσων, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Art Athina Educational Program
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης στο πλαίσιο της Art Athina ολοκληρώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή φοιτητών του Tμήματος Εικαστικών Τεχνών και του Tμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Εφαρμοσμένων και Εικαστικών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Προγράμματος είναι οι φοιτητές να γνωρίσουν από κοντά τη διαδρομή του έργου τέχνης από την παραγωγή έως και την έκθεσή του, μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών που καταρτίζουν, εμπνέουν και προετοιμάζουν για την επαγγελματική είσοδό τους στον χώρο της τέχνης.Το Πρόγραμμα συντόνισε για τρίτη συνεχή χρονιά η επιμελήτρια Δάφνη Πολίτη. Το Εκπαιδευτικό του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης στο πλαίσιο της Art Athina υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της πρωτοβουλίας Make Or Break.


Art Athina Artist Residency Program
Από το 2017 το Art Athina Residency Program προσκαλεί διεθνείς καλλιτέχνες, που εκπροσωπούνται από γκαλερί που εκθέτουν στις ενότητες Feature και Highlights της Art Athina, να ζήσουν στην Αθήνα για 30 ημέρες, και μέσα από την γνωριμία τους και την συναναστροφή τους με την πόλη να δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα από την εμπειρία τους, τα οποία θα παρουσιαστούν στην Art Athina τον Σεπτέμβριο. Τα τελευταία χρόνια, η Art Athina έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Για το 2022 η Art Athina ξεκινά συνέργεια με τη διακεκριμένη αλυσίδα ξενοδοχείων Brown Hotels, η οποία φιλοξενεί την πρωτοβουλία Art Athina Residency Program, παρέχοντας στους προσκεκλημένους καλλιτέχνες διαμονή στα ξενοδοχεία και χώρο που λειτουργεί ως ατελιέ.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλοξενίας από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο 2022 είναι: Emma Kohlmann, Gallery V1 (Κοπεγχάγη), Bradley Kronz, High Art Gallery (Παρίσι), Tamo Jugeli, Gallery Art Beat (Τιφλίδα).

Kids' Educational Program
O μη κερδοσκοπικός Διεθνής Κοινωνικός Φορέας Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού.KROMA συνεχίζει την πολυετή και επιτυχημένη συνεργασία του με την Αrt Athina, με την επιμέλεια και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Express Yourself!” της φετινής διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα του διημέρου αναπτύσσεται μέσα από πολυσυλλεκτικά workshops, υπό την καθοδήγηση έμπειρων εικαστικών, εκπαιδευτικών, ιστορικών τέχνης και art therapists. Οι θεματικές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως: κολάζ, ζωγραφική, γλυπτική, μαστορική, αρχιτεκτονική, θεατρικό παιχνίδι, μονοτυπία, χαρτοκοπτική και πολλά ακόμη, στα οποία οι συμμετέχοντες εκφράζονται, συνδιαλέγονται με σημαντικούς καλλιτέχνες και διασκεδάζουν δημιουργώντας. Το πλήρες πρόγραμμα παρατίθεται σε ξεχωριστό αρχείο.

Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αττική" 2014-2020.
AA 2021
Virtual
EXHIBITORS
Βούλα Γουνελά
Ελλαδα
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Γιώτα Ανδριάκαινα
Ελλάδα
Βασιλική Λευκαδίτη
Ελλάδα
Αλέξανδρος Ίσαρης
Ελλάδα
Ελένη Μιχαήλου
Ελλάδα
Ειρήνη Κομνηνού
Ελλάδα
Δαυίδ Σαμπεθάι
Ελλάδα
Δαυίδ Σαμπεθάι
Ελλάδα
Δημήτρης Αντωνίτσης
Ελλάδα
Ιωάννα Πανταζοπούλου
Ελλάδα
Ariadni Vitastali
Greece
Nikos Varytimiadis
Greece
Helene Pavlopoulou
Greece
Christophoros Doulgeris
Greece
Sotiria Alevizou
Ελλάδα
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Σταυρούλα Μιχαλοπούλου
Ελλάδα
Ελένη Παρχαρίδου
Ελλάδα
Σωτηρία Αλεβίζου
Ελλάδα
Ράνια Φραγκουλίδου
Ελλάδα
Ράνια Φραγκουλίδου
Ελλάδα
Αθανάσιος Μπερούτσος
Ελλάδα
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
ACHT! (Αλέξανδρος Αλεκίδης, Άγγελος Μεργές, Πρόδρομος Χαραλαμπίδης)
Ελλάδα
Ματίνα Σταυροπούλου
Ελλάδα
Κομνηνού Ειρήνη
Ελλάδα
Ελένη Μιχαήλου
Ελλάδα
Evi Theofanidou
Greece
Αλέξανδρος Ίσαρης
Ελλάδα
Βασιλική Λευκαδίτη
Ελλάδα
Κωνσταντίνος Πάτσιος
Ελλάδα
Γιώτα Ανδριάκαινα
Ελλάδα
Pigi Spyratou
Greece
Νικόλας Αντωνίου
Ελλάδα
Νίκος Λαγός
Ελλάδα
Βαγγέλης Γκόκας
Ελλάδα
Georgia Fambris
Ελλάδα
Pat Andrea
Ολλανδία
Pat Andrea
Ολλανδία
Eleni Michailou
Ελλάδα
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Κωστής Βελώνης
Ελλάδα
Ράνια Μπέλλου
Ελλάδα
Πάνος Τσαγκάρης
Ελλάδα
Αντώνης Ντόνεφ
Ελλάδα
Μάρω Μιχαλακάκου
Ελλάδα
Ναυσικά Πάστρα
Ελλάδα
Μαρία Λοιζίδου
Κύπρος
Αντρέας Ragnar Κασσάπης
Ελλάδα
Kalos&Klio
Ελλάδα
Bill Balaskas
Ελλάδα
Farida El Gazzar
Ελλάδα
Εδουάρδος Σακαγιάν
Ελλάδα
Μάρω Φασουλή
Ελλάδα
Νίκος Κεσσανλής
Ελλάδα
Λένα Αθανασοπούλου
Ελλάδα
Κωστής Βελώνης
Ελλάδα
Αλέξανδρος Ψυχούλης
Ελλάδα
Γιάννα Καλή
Ελλάδα
Μαρία Παπαδημητρίου
Ελλάδα
Απόστολος Ντελάκος
Ελλάδα
Δημήτρης Τζαμουράνης
Γερμανία
Λίνα Θεοδώρου
Γερμανία
Φωτεινή Καριωτάκη
Ελλάδα
Billy Gee
Ελλάδα
ARTIST PROGRAMME
Διπλή επιστροφή κάνει η Art Athina καθώς είναι παρούσα, όπως και πέρυσι, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Αrt Athina Virtual, ενώ η έκθεση Art Athina Pop Up, που εντάσσεται στην Art Athina Virtual, δίνει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να έρθει σε δια ζώσης επαφή με τους καλλιτέχνες και τις γκαλερί, ως ένας πρώτος κρίκος στην αλυσίδα επανασύνδεσης με την κανονικότητα. Η Αrt Athina
Virtual έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Oι διαδικτυακές πύλες της Art Athina μέσω της ανανεωμένης πλατφόρμας
Αrt Athina Virtual (www.aavirtual.gr) άνοιξαν ήδη από την 1η Νοεμβρίου 2021
και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να “περιηγούνται” δωρεάν σε 59
γκαλερί και project spaces και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα
που προτείνουν χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, καθώς η Αrt Athina Virtual 2021 είναι προσβάσιμη σε 24ώρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα έως το
τέλος Νοεμβρίου.

Η ομαδική έκθεση Art Athina Pop Up φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος, από τις 12 έως τις 21 Νοεμβρίου σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Athina, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Στον εκθεσιακό αυτό χώρο που θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο και με την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών
πρωτοκόλλων, όλες οι συμμετέχουσες αίθουσες τέχνης και οι ανεξάρτητοι χώροι στο Art Athina Virtual θα παρουσιάσουν από ένα έργο τέχνης, το οποίο
θα συνοδεύεται από QR code. Οι επισκέπτες σκανάροντας τον κωδικό κάθε έργου μπορούν να μεταβαίνουν αυτομάτως στο ψηφιακό περίπτερο της
γκαλερί και να παίρνουν πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και το έργο του.
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου έχει αναλάβει το γραφείο Objects
of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

Από την Αrt Athina Virtual 2021 δεν απουσιάζουν οι παράλληλες δράσεις που ανέκαθεν πλαισίωναν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του θεσμού, αποκτώντας σταθερό κοινό που τις παρακολουθεί. Αυτή τη χρονιά, το πρόγραμμα ομιλιών θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς υπό την επιμέλεια της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου όπως και η ομιλία που αφορά τις εργασίες του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος της Art Athina
σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το πρόγραμμα performance φέρει την υπογραφή
του επιμελητή Κωνσταντίνου Στασινόπουλου, και η κατηγορία Video/New Media Space δεν θα περιοριστεί στην πλατφόρμα της Art Athina Virtual, αλλά θα είναι επισκέψιμη και από τους δρόμους της Αθήνας.
Αναλυτικότερα:

PERFORMANCE
Το πρόγραμμα Performance της Art Athina Virtual σε επιμέλεια του επιμελητή
και ιστορικού τέχνης Κώστα Στασινόπουλου (Assistant Curator, Live Programmes, Serpentine) με τίτλο "Προσμονές και Αφυπνίσεις", αγκαλιάζεi το υπερβολικό,
την αγωνία και τον τρόμο ως στρατηγικές θέσεις που σηματοδοτούν το ασύνδετο παρόν μας. Οι "Προσμονές και Αφυπνίσεις" λειτουργούν ως μεμβράνη ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, το τετελεσμένο και το ονειρικό, αιωρούμενες πάνω από το τώρα.

Συμμετέχουν με έργα τους οι Σπύρος Αγγελόπουλος, the AfroGreeks - Døcumatism - Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Michaela Gleave, Αριστείδης Λάππας, Μάρω Μιχαλακάκου, Ελένη Μπαγάκη, Nova Melancholia, Βασίλης Νούλας, Λουίζα Ντούρου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Βασιλική-Μαρία Πλαβού, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Poka-Yio, Βασίλης Σαλπιστής, Νάνα Σαχίνη, Serapis Maritime, Ελίζα Σόρογκα & B Hanusova, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, ΦΥΤΑ και Φίλοι, Boyd Webb.

Το πρόγραμμα θα είναι προσβάσιμο μέσω της πλατφόρμας Art Athina Virtual.

NEW MEDIA SPACE
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, τον πολιτιστικό οργανισμό Polyeco Contemporary Art Initiative και τη βρετανική ηλεκτρονική πλατφόρμα Daata,
το πρόγραμμα της Art Athina Virtual New Media Space, παρουσιάζει video art, NFT καθώς και οκτώ νέες αναθέσεις έργων επαυξημένης πραγματικότητας
ΑR που οι χρήστες μπορούν να βιώσουν μέσα από την ειδική εφαρμογή της πλατφόρμας Daata, σκανάροντας τους κωδικούς QR που θα είναι τοποθετημένοι έξω από το ξενοδοχείο King George, επί της οδού Βασ. Γεωργίου Α έως και τη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Βουκουρεστίου. Όλα τα έργα στην κατηγορία New Media Space αφορούν νέες παραγωγές του τελευταίου έτους.

Παρουσιάζονται έργα των Αaajiao, Bianca Kennedy & The Swan Collective, Elliot Dodd, Eύας Παπαμαργαρίτη, Florian Meisenberg, Hypercomf, Jeremy Couillard, Keiken, Κοσμά Νικολάου, Κυριακής Γονή, Pat Flynn, Tuomas A. Laitinen, Urs Fischer.

Live Talks & Αrt Athina Podcast
Το ετήσιο πρόγραμμα ομιλιών της Art Athina επιστρέφει στο φυσικό χώρο και θα πραγματοποιηθεί “ζωντανά” στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 21 Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι ομιλίες
θα αναρτώνται με τη μορφή του νέου Αrt Athina Podcast στην πλατφόρμα Art Athina Virtual.

Το πρόγραμμα Live Talks, υπό την επιμέλεια της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου φέρει τον τίτλο “Αισθηματική Αγωγή” και παρουσιάζει πέντε μη αναμενόμενες αφηγήσεις με σημαντικούς επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Μέρος του προγράμματος ομιλιών θα αποτελέσει και η ετήσια ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης
και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της Art Athina, σε συντονισμό της Δάφνης Πολίτη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος (2020/2021). Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα που αφορά τη
διαδρομή του έργου τέχνης από την παραγωγή έως και την έκθεσή του, με στόχο να πληροφορήσει, εμπνεύσει και να προετοιμάσει τους φοιτητές για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 140 προπτυχιακών φοιτητών του Tμήματος Εικαστικών Τεχνών και του Tμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Πρόγραμμα ομιλιών:

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 13.00
Πράγματα μακρινά, ιστορίες οικείες
Συζητούν οι:
Σταμάτης Σχιζάκης, Επιμελητής Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Φοίβη Γιαννίση, Ποιήτρια, Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 13.00
Η καταγωγή των άλλων
Συζητούν οι:
Georges Salameh, Εικαστικός
Poka Yio, Εικαστικός, Διευθυντής Μπιενάλε της Αθήνας
Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 17.00
Ετήσια Ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και
του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της Art Athina:
(Ξανά)χτίζοντας το Μέλλον
Συζητούν οι:
Σταματία Δημητρακοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Art Athina
Νίκος Τρανός, Εικαστικός, Πρύτανης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
Μένη Στρογγύλη, Εκπρόσωπος, Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου
Δάφνη Ζουμπουλάκη, Διευθύντρια, Zoumboulakis Galleries
Δημήτριος Αντωνίτσης, Εικαστικός
Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Εικαστικός
Εκπρόσωποι φοιτητών που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα, Α.Σ.Κ.Τ.
Συντονίζει η Δάφνη Πολίτη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος Art Athina 2020/2021

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 17.00
Από την πόλη έρχομαι...
Συζητούν οι:
Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων ΟΠΑΝΔΑ
Νίκος Βατόπουλος, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος
Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 13.00
Κείμενα και Παρακείμενα
Συζητούν οι:
Άγγελος Σκούρτης, Εικαστικός
Χρήστος Χρυσόπουλος, Συγγραφέας, Φωτογράφος
Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 13.00
Ιστορίες που κατοικούνται
Συζητούν οι:
Μάρω Μιχαλακάκου, Εικαστικός
Εύα Μανιδάκη,
Σκηνογράφος, Αρχιτέκτων
Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Την ευθύνη της διοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, έχει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και
η ομάδα της Art Athina με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Σταματία Δημητρακοπούλου.

Την οπτική ταυτότητα της Art Athina Virtual υπογράφουν οι G Design Studio.
Τον προγραμματισμό της ιστοσελίδας έχει αναλάβει η εταιρεία QuadraWeb.

H υλοποίηση της πλατφόρμας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και
Αθλητισμού.
Αναλυτικά οι γκαλερί που συμμετέχουν στην Αrt Athina Virtual είναι:
A.Antonopoulou.Art, Agathi Kartalos, Alibi Gallery,Allouche Benias Gallery,Alma Contemporary Art
Gallery, Anna Pappas, Argo Gallery, Art Appel Gallery,Art Prisma,Art Zone 42, Arttower Agora,
Astrolavos Art Galleries,Athens Art Gallery,BERNIER/ELIADES,CAN Christina Androulidaki
gallery,CASK Gallery, Cheapart, Citronne Gallery, Crux, Cube Gallery, Dio Horia Art Gallery,DL
gallery,,Donopoulos International Fine Arts, ekfrasi-yianna yrammatopoulou, Eleftheria Tseliou
Gallery,Eleni Koroneou Gallery, Enia Gallery,Epsilon Art Gallery, Evripides Art Gallery Gallery
"7",Gallery, Ersi,Gallery Genesis, Ikastikos Kiklos Sianti, Ileana Tounta Contemporary Art Center,
Kalfayan Galleries, Kappatos Gallery,Lola Nikolaou Art Gallery, Mihalarias Art, Nitra Gallery,
Papatzikou art gallery, Peritechnon Karteris, Rebecca Camhi gallery, Rodeo Gallery, Roma
Gallery,Skoufa Gallery,Technohoros Art Gallery, The Blender Gallery, The Breeder, Zina
Athanassiadou Gallery, Zoumboulakis Galleries.

Project Spaces:
Aetopoulos, Callirrhoë, KEIV Athens, MISC Athens, Saigon, Sealed Earth, space52,
SPAGHETTO, SECCMA Trust
AA 2020
Virtual
EXHIBITORS
Βούλα Γουνελά
Ελλαδα
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Γιώτα Ανδριάκαινα
Ελλάδα
Βασιλική Λευκαδίτη
Ελλάδα
Αλέξανδρος Ίσαρης
Ελλάδα
Ελένη Μιχαήλου
Ελλάδα
Ειρήνη Κομνηνού
Ελλάδα
Δαυίδ Σαμπεθάι
Ελλάδα
Δαυίδ Σαμπεθάι
Ελλάδα
Δημήτρης Αντωνίτσης
Ελλάδα
Ιωάννα Πανταζοπούλου
Ελλάδα
Ariadni Vitastali
Greece
Nikos Varytimiadis
Greece
Helene Pavlopoulou
Greece
Christophoros Doulgeris
Greece
Sotiria Alevizou
Ελλάδα
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Σταυρούλα Μιχαλοπούλου
Ελλάδα
Ελένη Παρχαρίδου
Ελλάδα
Σωτηρία Αλεβίζου
Ελλάδα
Ράνια Φραγκουλίδου
Ελλάδα
Ράνια Φραγκουλίδου
Ελλάδα
Αθανάσιος Μπερούτσος
Ελλάδα
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
ACHT! (Αλέξανδρος Αλεκίδης, Άγγελος Μεργές, Πρόδρομος Χαραλαμπίδης)
Ελλάδα
Ματίνα Σταυροπούλου
Ελλάδα
Κομνηνού Ειρήνη
Ελλάδα
Ελένη Μιχαήλου
Ελλάδα
Evi Theofanidou
Greece
Αλέξανδρος Ίσαρης
Ελλάδα
Βασιλική Λευκαδίτη
Ελλάδα
Κωνσταντίνος Πάτσιος
Ελλάδα
Γιώτα Ανδριάκαινα
Ελλάδα
Pigi Spyratou
Greece
Νικόλας Αντωνίου
Ελλάδα
Νίκος Λαγός
Ελλάδα
Βαγγέλης Γκόκας
Ελλάδα
Georgia Fambris
Ελλάδα
Pat Andrea
Ολλανδία
Pat Andrea
Ολλανδία
Eleni Michailou
Ελλάδα
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Κωστής Βελώνης
Ελλάδα
Ράνια Μπέλλου
Ελλάδα
Πάνος Τσαγκάρης
Ελλάδα
Αντώνης Ντόνεφ
Ελλάδα
Μάρω Μιχαλακάκου
Ελλάδα
Ναυσικά Πάστρα
Ελλάδα
Μαρία Λοιζίδου
Κύπρος
Αντρέας Ragnar Κασσάπης
Ελλάδα
Kalos&Klio
Ελλάδα
Bill Balaskas
Ελλάδα
Farida El Gazzar
Ελλάδα
Εδουάρδος Σακαγιάν
Ελλάδα
Μάρω Φασουλή
Ελλάδα
Νίκος Κεσσανλής
Ελλάδα
Λένα Αθανασοπούλου
Ελλάδα
Κωστής Βελώνης
Ελλάδα
Αλέξανδρος Ψυχούλης
Ελλάδα
Γιάννα Καλή
Ελλάδα
Μαρία Παπαδημητρίου
Ελλάδα
Απόστολος Ντελάκος
Ελλάδα
Δημήτρης Τζαμουράνης
Γερμανία
Λίνα Θεοδώρου
Γερμανία
Φωτεινή Καριωτάκη
Ελλάδα
Billy Gee
Ελλάδα
ARTIST PROGRAMME
Αrt Athina Virtual
Ο μεγαλύτερος ετήσιος εικαστικός θεσμός
ξεκινά το ψηφιακό του ταξίδι στις 15 Οκτωβρίου 2020
Τις διαδικτυακές της πύλες ανοίγει η Art Athina μέσω της πλατφόρμας Αrt Athina Virtual (www.aavirtual.gr) στις 15 Οκτωβρίου 2020 και υπόσχεται μια διαφορετική εμπειρία στο φιλότεχνο κοινό. Η Αrt Athina Virtual έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στην διαδικτυακή πρεμιέρα της αθηναϊκής φουάρ, που είναι μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να “περιηγηθούν” από τον υπολογιστή, την ταμπλέτα ή το έξυπνο τηλέφωνό τους δωρεάν σε περισσότερες από 55 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα που προτείνουν χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, καθώς η Αrt Athina Virtual θα είναι προσβάσιμη σε 24ώρη βάση - με διαφορετικό φωτισμό το πρωί και το βράδυ- επτά ημέρες την εβδομάδα έως το τέλος Οκτωβρίου.

Από την Αrt Athina Virtual δεν θα λείψουν οι παράλληλες δράσεις που ανέκαθεν πλαισιώναν την Art Athina και έχουν αποκτήσει σταθερό κοινό που τις παρακολουθεί όπως είναι τα Τalks, οι Performances, το αφιέρωμα στο Video και η παρουσίαση ανεξάρτητων χώρων τέχνης υπό τον τίτλο Projects.

Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος ετήσιος εικαστικός θεσμός στην Ελλάδα μεταφέρεται σε ψηφιακό περιβάλλον, κάτι που οφείλεται στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την έλευση της επιδημίας του κορονοϊου και επέβαλαν τη ματαίωση της Art Athina 2020 στο Ζάππειον Μέγαρο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, δεν θα περιορίσει την επαφή του κοινού με την εικαστική δημιουργία αποκλειστικά στον κόσμο του Διαδικτύου.

Στο πλαίσιο της Αrt Athina Virtual διοργανώνεται η Art Athina Week, μια εβδομάδα δράσεων για τις ελληνικές αίθουσες τέχνης που θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γκαλερί θα μπορούν να εκθέσουν στους φυσικούς χώρους τους τα έργα που θα παρουσιάσουν διαδικτυακά.

Την ευθύνη της διοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, έχει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η ομάδα της Art Athina με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Σταματία Δημητρακοπούλου. H υλοποίηση της πλατφόρμας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα Αrt Athina Virtual

Viewing Rooms
Οι αίθουσες τέχνης θα παρουσιάζουν το ψηφιακό τους περίπτερο μέσα από μια εύχρηστη πλατφόρμα, που θα τους επιτρέπει να επικοινωνήσουν τα έργα των καλλιτεχνών τους με το κοινό, εντός και εκτός συνόρων. Η πλατφόρμα θα υποστηρίζει επίσης και την αναπαραγωγή video, ηχητικών εγκαταστάσεων και έργων ψηφιακής τέχνης.

PROJECTS
Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα κληθούν να παρουσιάσουν διαδικτυακά projects αποκλειστικά για την Αrt Athina Virtual. Συγκεκριμένα συμμέτεχουν οι Aetopoulos, Andreas Melas, Arch, Intermission, Radio Athènes, Serapis, Vernon Gardens.

TALKS
Οι ομιλίες της Αrt Athina Virtual θα έχουν την δική τους πλατφόρμα, συνδεδεμένη με την κεντρική ιστοσελίδα και με δυνατότητα αναπαραγωγής σε όλους τους διαύλους επικοινωνίας της έκθεσης. Το πρόγραμμα, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Φωκίδη, θα βασιστεί σε θεματικούς άξονες με επίκεντρο τους καλλιτέχνες, τους συλλέκτες, τις γκαλερί και τους θεσμικούς φορείς και στις συζητήσεις αυτές θα τεθούν μεταξύ άλλων προβληματισμοί γύρω από τη σύγχρονη τέχνη μέσα από στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας.

Στο πλαίσιο της ενότητας Talks θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε για τρίτη χρονιά φέτος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της Art Athina. Το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου, απευθύνεται σε φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικούς και θεωρητικούς, και στόχο έχει να τους πληροφορήσει, να τους εμπνεύσει και να τους προετοιμάσει για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης.

PERFORMANCE
“Ενδείξεις εγγύτητας” είναι ο τίτλος του προγράμματος Performance της Αrt Athina Virtual υπό την επιμέλεια της Mαρίνας Φωκίδη, το πρόγραμμα, φιλοδοξεί να παρουσιάσει νέες παραγωγές καθώς και ιστορικές performances. Συνολικά 24 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό - μεταξύ άλλων οι Λήδα Παπακωνσταντίνου, Θάλεια Χιώτη, Πάνος Χαραλάμπους, Νίκος Τρανός, Νίκος Ναυρίδης, Μαίρη Ζυγούρη, Άγγελος Σκούρτης, Γιώργος Σαπουντζής, Γεωργία Σαγρή, Liliane Lijn, Γιάννης Βαρελάς, Βασίλης Καρούκ- συμμετέχουν με έργα τους που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος 21 ετών.

VIDEO
Στην ψηφιακή πραγματικότητα το πρόγραμμα Video επιστρέφει στον ψηφιακό κόσμο από όπου προέρχεται. Θα περιλαμβάνει βίντεο καλλιτεχνών- μεταξύ των οποίων η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και ο Ουλάι, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, η Λουκία Αλαβάνου, η Λητώ Κάττου και ο Γιώργος Δρίβας -επιλεγμένα σε συνεργασία με φορείς και συλλογές όπως οι Daata Editions, το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, η
συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου, η POLYECO contemporary Art Initiative, αλλά και ανεξάρτητους καλλιτέχνες και χώρους, όπως oι Enterprise projects, υπό την επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Αthina, Σταματίας Δημητρακοπούλου.
Οπτική ταυτότητα της Αrt Athina Virtual
Η φετινή οπτική ταυτότητα της Αrt Athina Virtual έχει σαφείς αναφορές στην πανδημία και τις συνέπειες της στην καθημερινότητα μας. Κάθε χαρακτήρας της νέας γραμματοσειράς αποτελείται στοιχεία τα οποία δεν εφάπτονται υπονοώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση που επιβάλλεται για την ασφάλεια όλων μας λόγω της πανδημίας. Όπως καλούμαστε να συνεργαστούμε χωρίς να έχουμε, ωστόσο, άμεση επαφή έτσι και τα στοιχεία που αποτελούν κάθε γράμμα χωρίς να ακουμπούν το ένα στο άλλο επιχειρούν να σχηματίσουν τη σωστή εικόνα ώστε να είναι αναγνώσιμο το κείμενο. Ανάμεσά στις λέξεις εμφανίζονται σχέδια με κόκκινο χρώμα που αποτυπώνουν με χιούμορ καταστάσεις που βιώσαμε όλοι καθημερινά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και επιχειρούν να προσθέσουν μια νότα αισιοδοξίας.

Τον σχεδιασμό υπογράφουν για ακόμη μία χρονιά οι σταθεροί συνεργάτες της Αrt Athina, οι G Design Studio.

Αναλυτικά οι γκαλερί που συμμέτεχουν στην Αrt Athina Virtual είναι:
a.antonopoulou.art (Αθήνα), Agathi Kartalos (Αθήνα), Alibi Gallery (Αθήνα), Allouche- Benias Gallery (Αθήνα) Alma Contemporary Art Gallery (Αθήνα- Τρίκαλα), Anat Egbi (Λος Άντζελες) ANNA PAPPAS GALLERY (Μελβούρνη-Αθήνα), Argo Gallery (Αθήνα), Αrt Appel Gallery (Aθήνα), Art Zone 42, (Αθήνα), Astrolavos Art Galleries (Αθήνα), Αthens Art Gallery (Αθήνα), Bel Ami (Λος Άντζελες), Bernier/Eliades Gallery (Αθήνα), Calicoon Fine Arts (Νέα Υόρκη), Carwan Gallery Athens (Πειραιάς), Cask Gallery (Λάρισα), Cheapart (Αθήνα), Citronne Gallery (Αθήνα-Πόρος), Crux Gallerie (Αθήνα), Cube Gallery (Πάτρα), Dio Horia (Αθήνα), DL Gallery (Πειραιάς), Donopoulos International Fine Arts (Θεσσαλονίκη), Edel Asanti (Λονδίνο) ekfrasi-yianna Grammatopoulou (Αθήνα), Eleftheria Tseliou
Gallery (Αθήνα), Eleni Koroneou Gallery (Αθήνα), ENIA Gallery (Πειραιάς), Epsilon Art Gallery (Λουτράκι), Ersi Gallery (Αθήνα), Evripides Art Gallery (Αθήνα), Foxy Production (Νέα Υόρκη), Gallerie Krinzinger(Βιέννη), Gallery “7” (Αθήνα), Gallery Art Prisma (Πειραιάς), Genesis Gallery (Αθήνα), Ikastikos Kiklos Sianti (Αθήνα), Ileana Tounta Contemporary Art Center (Αθήνα), In Lieu (Λος Άντζελες), Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), Kappatos Gallery (Αθήνα), Lola Nikolaou
Art Gallery (Θεσσαλονίκη), Mihalarias Art (Αθήνα),Nitra Gallery (Αθήνα-Θεσσαλονική), Papatzikou Gallery (Βέροια), PeriΤechnon Karteris (Αθήνα), Real Pain Fine Arts (Λος Άντζελες), Rebecca Camhi Gallery (Αθήνα),Rodeo Gallery (Πειραιάς), Skoufa Gallery (Αθήνα), Sophie Tappainer (Βιέννη),Tanya
Leighton (Βερολίνο), Τechnohoros Art Gallery(Αθήνα), The Breeder (Αθήνα), Union Pacific (Λονδίνο), Zeller Van Almsick (Βιέννη), Zina Athanassiadou Gallery (Θεσσαλονίκη), Zoumboulakis Galleries (Αθήνα).
AA 2019
14–16 September

Zappeion Mansion
EXHIBITORS
Βούλα Γουνελά
Ελλαδα
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Γιώτα Ανδριάκαινα
Ελλάδα
Βασιλική Λευκαδίτη
Ελλάδα
Αλέξανδρος Ίσαρης
Ελλάδα
Ελένη Μιχαήλου
Ελλάδα
Ειρήνη Κομνηνού
Ελλάδα
Δαυίδ Σαμπεθάι
Ελλάδα
Δαυίδ Σαμπεθάι
Ελλάδα
Δημήτρης Αντωνίτσης
Ελλάδα
Ιωάννα Πανταζοπούλου
Ελλάδα
Ariadni Vitastali
Greece
Nikos Varytimiadis
Greece
Helene Pavlopoulou
Greece
Christophoros Doulgeris
Greece
Sotiria Alevizou
Ελλάδα
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Σταυρούλα Μιχαλοπούλου
Ελλάδα
Ελένη Παρχαρίδου
Ελλάδα
Σωτηρία Αλεβίζου
Ελλάδα
Ράνια Φραγκουλίδου
Ελλάδα
Ράνια Φραγκουλίδου
Ελλάδα
Αθανάσιος Μπερούτσος
Ελλάδα
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
ACHT! (Αλέξανδρος Αλεκίδης, Άγγελος Μεργές, Πρόδρομος Χαραλαμπίδης)
Ελλάδα
Ματίνα Σταυροπούλου
Ελλάδα
Κομνηνού Ειρήνη
Ελλάδα
Ελένη Μιχαήλου
Ελλάδα
Evi Theofanidou
Greece
Αλέξανδρος Ίσαρης
Ελλάδα
Βασιλική Λευκαδίτη
Ελλάδα
Κωνσταντίνος Πάτσιος
Ελλάδα
Γιώτα Ανδριάκαινα
Ελλάδα
Pigi Spyratou
Greece
Νικόλας Αντωνίου
Ελλάδα
Νίκος Λαγός
Ελλάδα
Βαγγέλης Γκόκας
Ελλάδα
Georgia Fambris
Ελλάδα
Pat Andrea
Ολλανδία
Pat Andrea
Ολλανδία
Eleni Michailou
Ελλάδα
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Κωστής Βελώνης
Ελλάδα
Ράνια Μπέλλου
Ελλάδα
Πάνος Τσαγκάρης
Ελλάδα
Αντώνης Ντόνεφ
Ελλάδα
Μάρω Μιχαλακάκου
Ελλάδα
Ναυσικά Πάστρα
Ελλάδα
Μαρία Λοιζίδου
Κύπρος
Αντρέας Ragnar Κασσάπης
Ελλάδα
Kalos&Klio
Ελλάδα
Bill Balaskas
Ελλάδα
Farida El Gazzar
Ελλάδα
Εδουάρδος Σακαγιάν
Ελλάδα
Μάρω Φασουλή
Ελλάδα
Νίκος Κεσσανλής
Ελλάδα
Λένα Αθανασοπούλου
Ελλάδα
Κωστής Βελώνης
Ελλάδα
Αλέξανδρος Ψυχούλης
Ελλάδα
Γιάννα Καλή
Ελλάδα
Μαρία Παπαδημητρίου
Ελλάδα
Απόστολος Ντελάκος
Ελλάδα
Δημήτρης Τζαμουράνης
Γερμανία
Λίνα Θεοδώρου
Γερμανία
Φωτεινή Καριωτάκη
Ελλάδα
Billy Gee
Ελλάδα
ARTIST PROGRAMME
Φθινοπωρινή, σε καινούργιο χώρο στην καρδιά της Αθήνας, η Art Athina, η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, για 24η χρονιά παραμένει πιστή στο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό. Από το Σάββατο 14 έως και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 θα υποδέχεται τους επισκέπτες της στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου. H έκθεση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος και θα την εγκαινιάσει την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 19.30.
Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν 36 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Νέος χώρος διεξαγωγής της 24ης Art Athina είναι το έντονα συνδεδεμένο με τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, Ζάππειο Μέγαρον. Πρόκειται για το πρώτο κτήριο που ανεγέρθηκε παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση ολυμπιακών αναγκών και το οποίο αποτελεί κόσμημα του νεοκλασικού ρυθμού.
Μία ενότητα, ωστόσο, της φετινής διοργάνωσης, το Video, θα βρει στέγη κάτω από τα άστρα του αθηναϊκού ουρανού, στον παλαιότερο εν λειτουργία θερινό κινηματογράφο της Αθήνας, στην Αίγλη Ζαππείου.
Για δεύτερη φορά στο κέντρο της πόλης – επιλογή που επικροτήθηκε από την πλειονότητα των επισκεπτών– η φουάρ επιστρέφει με το κύριο μέρος τους προγράμματος της. Τον Ιούνιο είχε προηγηθεί το Art Athina Summer Pop Up που φιλοξενήθηκε σε κτίριο της οδού Αιόλου και στο οποίο συμμετείχαν γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επρόκειτο για μια έκθεση - προάγγελο της Art Athina 2019 που σχεδίασε η οργανωτική ομάδα της φουάρ, με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια, Σταματία Δημητρακοπούλου και η οποία έδωσε την ευκαιρία στην Art Athina να είναι συνεπής στο καλοκαιρινό της ραντεβού με το φιλότεχνο κοινό, παρά τα εμπόδια που προέκυψαν σχετικά με την παραχώρηση του Ακροπόλ Παλλάς στον Πανελλήνιο Αιθουσών Τέχνης και την Art Athina 2019.

Το πρόγραμμα της 24ης Art Athina διαμορφώνεται ως εξής:

MAIN
Η κυρίως έκθεση στους βασικούς χώρους του Ζαππείου Μεγάρου, όπου γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τις προτάσεις τους.

VIDEO
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει βίντεο καλλιτεχνών επιλεγμένα από το Daata Editions, μια πλατφόρμα που αναθέτει βίντεο, ήχο, ποίηση και ιστοσελίδες σε μια νέα γενιά καλλιτεχνών που δουλεύουν με κινούμενη εικόνα και ήχο, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ καθώς και ανεξάρτητους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Την επιμέλεια υπογράφει η καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου και οι προβολές θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο βράδυ της διοργάνωσης στον θερινό κινηματογράφο Αίγλη Ζαππείου.

TALKS
Σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης- διευθυντές μουσείων, επιμελητές φουάρ, ιστορικούς τέχνης - προσκαλεί η ανεξάρτητη επιμελήτρια Κατερίνα Νίκου που φέτος, για δεύτερη χρονιά, υπογράφει το πρόγραμμα συζητήσεων της ArtAthina με κεντρικό άξονα συζήτησης το ερώτημα “Το μέλλον είναι το Τώρα;”

LIVE:
Είναι το πρόγραμμα περφόρμανς από εικαστικούς καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί της Art Athina 2019 και θα πραγματοποιηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της φουάρ σε χώρους εντός του Ζαππείου Μεγάρου. Η φετινή έκδοση, την οποία επιμελείται η επίκουρη καθηγήτρια στο City University New York και συντονίστρια στο Raymond Pettibon Studio, Σωζήτα Γκουντούνα, φωτίζει την εξέλιξη της θεατρικότητας της περφόρμανς από την προέλευσή της στο θέατρο έως τη σημερινή της εφαρμογή σε άλλες μορφές τέχνης, και επικεντρώνεται στις πρακτικές συνεργασίας μεταξύ ιστορικών εικαστικών καλλιτεχνών που έχουν πειραματιστεί με την περφόρμανς και νεότερων καλλιτεχνών.

EDUCATIONAL PROGRAM:
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Art Athina - We are the future» είναι σχεδιασμένο από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους. Αναπτύσσεται μέσα από 10 και πλέον πολυσυλλεκτικά workshops που εστιάζουν στη ζωγραφική, την doodle art, τις κατασκευές, το κολάζ το ψηφιδωτό, το παιχνίδι μυστηρίου και τη χαρακτική. Την υλοποίηση τους αναλαμβάνουν έμπειροι εικαστικοί, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, ερευνητές και πολιτιστικές ομάδες. Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν.

ART ATHINA ALL YEAR ROUND
Η Art Athina δεν περιορίζεται μόνο στις ημέρες της έκθεσης, αλλά δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με τις παρακάτω πρωτοβουλίες.
EDUCATIONAL PROGRAM
Για δεύτερη χρονιά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη διαδρομή του έργου τέχνης, στο πλαίσιο της Art Athina. Το πρόγραμμα, που βασίζεται σε ιδέα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Athina, Σταματίας Δημητρακοπούλου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στην ιστορία της φουάρ πέρυσι και επαναλαμβάνεται φέτος με συντονίστρια την επιμελήτρια Κατερίνα Νίκου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικούς και θεωρητικούς, και στόχο έχει να τους πληροφορήσει, να τους εμπνεύσει και να τους προετοιμάσει για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης. Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο ενότητες, επισκέψεις σε εργαστήρια εικαστικών και επισκέψεις σε χώρους τέχνης που συμμετέχουν στην Art Athina. Κατά την εικαστική περίοδο 2018-2019 πραγματοποιήθηκαν επτά διπλές συναντήσεις, σε στούντιο εικαστικών και, στη συνέχεια, στις γκαλερί που τους εκπροσωπούν στην Αθήνα.
ART ATHINA WORKSPACE
H Art Athina συνεχίζει το πρόγραμμα residency συνολικής διάρκειας δύο μηνών, με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net. Μέσω του Art Athina Workspace δύο καλλιτέχνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία προσκλήθηκαν για τέσσερις εβδομάδες να εγκατασταθούν στην Αθήνα, να εμπνευστούν από την πόλη και να δημιουργήσουν επί τόπου τα έργα τους, τα οποία παρουσιάστηκαν στο διεθνές πρόγραμμα του Art Athina Summer Pop Up.
ART ATHINA OPEN STUDIOS
Ένα Σάββατο κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο του 2019 καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και εκπροσωπούνται από γκαλερί που συμμετέχουν στην φουάρ ανοίγουν τα εργαστήρια τους, παρουσιάζουν τη δουλειά τους και αναπτύσσουν συζήτηση με συμμετέχοντες του προγράμματος Υoung Patrons του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020.

Αναλυτικά οι γκαλερί που συμμετέχουν στο κεντρικό πρόγραμμα της 24ης Art Athina είναι: a. antonopoulou.art (Αθήνα), Agathi Kartalos (Αθήνα), Alibi Gallery (Αθήνα), Alma Contemporary Art Gallery (Αθήνα- Τρίκαλα), Anna Pappas Gallery (Μελβούρνη), Argo Gallery (Αθήνα), Αrt Appel Gallery (Aθήνα), Arusha Gallery (Σκωτία), Astrolavos Art Galleries (Αθήνα), Cheapart (Αθήνα), Citronne Gallery (Αθήνα-Πόρος), Crux Gallerie (Αθήνα), Donopoulos International Fine Arts (Θεσσαλονίκη), ekfrasi-yianna Grammatopoulou (Αθήνα), Eleftheria Tseliou Gallery (Αθήνα), Eleni Koroneou Gallery (Αθήνα), Epsilon Art Gallery (Λουτράκι), Evripides Art Gallery (Αθήνα), Gallery “7” (Αθήνα), Gallery Art Prisma (Πειραιάς), Gallery d’ Arte (Νιού Τζέρσεϊ), Genesis Gallery (Αθήνα), i-D Projectart (Αθήνα), Ikastikos Kiklos Sianti (Αθήνα), Ileana Tounta Contemporary Art Center (Αθήνα), Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), kaplanon5 art gallery (Αθήνα), Mihalarias Art (Αθήνα), Papatzikou Gallery (Βέροια), PeriΤechnon Karteris (Αθήνα), Renatino Gallery (Κύπρος), Skoufa Gallery (Αθήνα), Skoufa Gallery Mykonos (Μύκονος), Τechnohoros Art Gallery (Αθήνα), The Breeder (Αθήνα), Zina Athanassiadou Gallery (Θεσσαλονίκη).

Art Athina Summer Pop Up 2019
Αιόλου 48-50, 19-23 Ιουνίου
Art Athina Summer Pop Up: μια διεθνή καλοκαιρινή έκθεση στην καρδιά της πόλης που λειτουργεί ως προάγγελος της φθινοπωρινής Αrt Athina 2019 (Ζάππειον Μέγαρο, 13-16 Σεπτεμβρίου 2019).

Στο κτίριο επί της οδού Αιόλου 48-50 και μέσα στους άδειους χώρους γραφείων, γκαλερί από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες,
τη Σουηδία και την Αυστρία, θα προϊδεάσουν τους επισκέπτες για την φουάρ του Σεπτεμβρίου. Συνολικά στο Art Athina Summer Pop Up συμμετέχουν 34 ελληνικές γκαλερί, παρουσιάζοντας από έναν καλλιτέχνη, και έξι διεθνείς γκαλερί από το εξωτερικό.
Οι ελληνικές συμμετοχές έχουν ως εξής: a. antonopoulou.art με τη Στεφανία Στρούζα, Αγκάθι
Καρτάλος με τον Φίλιππο Φωτιάδη, Alibi με τον Ιάκωβο Βολκώφ, Alma Contemporary Art Gallery με
την Βάνα Φερτάκη, Allouche Benias με τον Vassilis H., Αρτ Πρίσμα με την Κατερίνα Κοκκινάκη,
Αστρολάβος με τον Γιώργο Παπακαρμεζή, CANChristina Androulidaki με την Έφη Χαλιόρη, Cheapart
με τον Μπάμπη Καρτάλη, Citronne με τον Γιώργο Λάππα, Cube με τον Μάκη Κυριακόπουλο,
Εικαστικός Κύκλος Sianti με τον Cacao Rocks, έκφραση-γιάννα γραμματοπούλου με τον Άγγελο
Σκούρτη, Elika Gallery με τον Βαγγέλη Γκόκα, EPsilon Art Gallery με την Εύη Κυρμακίδου, Γκαλερί
"7" με τον Κωσταντίνο Αρχανιώτη, Γκαλερί Έρση με τον Δημήτρη Χιωτόπουλο, Gallery Genesis με την
Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, αίθουσα τέχνης kaplanon5 με τον Δημήτρη Αθανασίου, Αίθουσα
Τέχνης Καππάτος με την MarinaAbramovic, Miharalias Art με την Chryssa, Γκαλερί Παπατζίκου με τον
Κωστή (Τριανταφύλλου), ΠερίΤεχνών Καρτέρης με τον Γιώργο Γιώτσα, Αιθουσα Τέχνης Ρεβέκκα
Καμχή με τον Μωρίς Γκανή, Γκαλερί Σκουφά με τον Παναγιώτη Μπελντέκο, Γκαλερί Ζήνα
Αθανασιάδου με τον Γιώργο Γυπαράκη, Art Appel Gallery με τον Νίκο Γιαβρόπουλο, Art Ζone 42 με
τον Konstantinos TheMonk, Τεχνοχώρος με τον Στάθη Βανατίδη, The Breeder με τον Αριστείδη
Λάππα, Crux Galerie με τον Ηλία Παπαηλιάκη, Kalfayan Galleries με τον Κωστή Βελώνη, Rodeo με
την Tamara Henderson και Artforum Gallery με τον Παναγιώτη Τανιμανίδη.

Στο διεθνές πρόγραμμα του Art Athina Summer Pop Up οι γκαλερί Edel Assanti από το Λονδίνο και
η γκαλερίAnat Ebgi από το Los Angeles συμμετέχουν με δύο ατομικές παρουσιάσεις των ζωγράφων
Dale Lewis και Neil Raittαντιστοίχως. Οι καλλιτέχνες έμειναν για ένα μήνα στην Αθήνα δουλεύοντας σε
εργαστήρια που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο συνέργειας της Art Athina με τον Δήμο Αθηναίων και το
Athens Culture Net, εμπνεύστηκαν από την πόλη και δημιούργησαν εδώ τα έργα που θα εκτεθούν στο
Art Athina Summer Pop Up. Η Loyal Gallery που έρχεται από τη Στοκχόλμη παρουσιάζει δημιουργίες
του Jim Thorell, η Soft Opening από το Λονδίνο θα δείξει έργα των Alix Vernet και Ryan Driscoll. Η εκ
Βιέννης ορμώμενη Sophie Tappeiner μας συστήνει την φωτογράφο Sophie Thun (με την υποστήριξη
της Αυστριακής Πρεσβείας) και τον γλύπτη Sydney Shen. H Zeller Van Almsick, τέλος, επίσης από την
αυστριακή πρωτεύουσα παρουσιάζει τη δουλειά του Jonny Niesche.

Η μετάθεση των ημερομηνιών και η αλλαγή διεξαγωγής χώρου της κεντρικής έκθεσης της Art Athina 2019 κρίθηκε επιβεβλημένη από την οργανωτική ομάδα για δύο λόγους. Πρώτον λόγω της προκήρυξης εθνικών εκλογών και δεύτερον διότι παρά τις αγαθές προθέσεις και τις προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού η διαδικασία παραχώρησης του Ακροπόλ Παλάς,
το οποίο σχεδιαζόταν να εγκαινιαστεί με την Art Athina 2019, αποδείχθηκε εξαιρετικά γραφειοκρατική και χρονοβόρα.

Η 24η Αrt Athina 2019 διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020.

Η Αrt Athina είναι μέλος του Athens Culture Net και η Art Athina Summer Pop Up διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
AA 2018
21–24 June

Athens Conservatoire
AA 2018
21–24 June

Athens Conservatoire
EXHIBITORS
Βούλα Γουνελά
Ελλαδα
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Γιώτα Ανδριάκαινα
Ελλάδα
Βασιλική Λευκαδίτη
Ελλάδα
Αλέξανδρος Ίσαρης
Ελλάδα
Ελένη Μιχαήλου
Ελλάδα
Ειρήνη Κομνηνού
Ελλάδα
Δαυίδ Σαμπεθάι
Ελλάδα
Δαυίδ Σαμπεθάι
Ελλάδα
Δημήτρης Αντωνίτσης
Ελλάδα
Ιωάννα Πανταζοπούλου
Ελλάδα
Ariadni Vitastali
Greece
Nikos Varytimiadis
Greece
Helene Pavlopoulou
Greece
Christophoros Doulgeris
Greece
Sotiria Alevizou
Ελλάδα
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Σταυρούλα Μιχαλοπούλου
Ελλάδα
Ελένη Παρχαρίδου
Ελλάδα
Σωτηρία Αλεβίζου
Ελλάδα
Ράνια Φραγκουλίδου
Ελλάδα
Ράνια Φραγκουλίδου
Ελλάδα
Αθανάσιος Μπερούτσος
Ελλάδα
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
ACHT! (Αλέξανδρος Αλεκίδης, Άγγελος Μεργές, Πρόδρομος Χαραλαμπίδης)
Ελλάδα
Ματίνα Σταυροπούλου
Ελλάδα
Κομνηνού Ειρήνη
Ελλάδα
Ελένη Μιχαήλου
Ελλάδα
Evi Theofanidou
Greece
Αλέξανδρος Ίσαρης
Ελλάδα
Βασιλική Λευκαδίτη
Ελλάδα
Κωνσταντίνος Πάτσιος
Ελλάδα
Γιώτα Ανδριάκαινα
Ελλάδα
Pigi Spyratou
Greece
Νικόλας Αντωνίου
Ελλάδα
Νίκος Λαγός
Ελλάδα
Βαγγέλης Γκόκας
Ελλάδα
Georgia Fambris
Ελλάδα
Pat Andrea
Ολλανδία
Pat Andrea
Ολλανδία
Eleni Michailou
Ελλάδα
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Κωστής Βελώνης
Ελλάδα
Ράνια Μπέλλου
Ελλάδα
Πάνος Τσαγκάρης
Ελλάδα
Αντώνης Ντόνεφ
Ελλάδα
Μάρω Μιχαλακάκου
Ελλάδα
Ναυσικά Πάστρα
Ελλάδα
Μαρία Λοιζίδου
Κύπρος
Αντρέας Ragnar Κασσάπης
Ελλάδα
Kalos&Klio
Ελλάδα
Bill Balaskas
Ελλάδα
Farida El Gazzar
Ελλάδα
Εδουάρδος Σακαγιάν
Ελλάδα
Μάρω Φασουλή
Ελλάδα
Νίκος Κεσσανλής
Ελλάδα
Λένα Αθανασοπούλου
Ελλάδα
Κωστής Βελώνης
Ελλάδα
Αλέξανδρος Ψυχούλης
Ελλάδα
Γιάννα Καλή
Ελλάδα
Μαρία Παπαδημητρίου
Ελλάδα
Απόστολος Ντελάκος
Ελλάδα
Δημήτρης Τζαμουράνης
Γερμανία
Λίνα Θεοδώρου
Γερμανία
Φωτεινή Καριωτάκη
Ελλάδα
Billy Gee
Ελλάδα
ARTIST PROGRAMME
Καλοκαιρινή, μεγαλύτερη σε διάρκεια, σε ολοκαίνουριο χώρο στην καρδιά της Αθήνας και με ενδιαφέρουσες καινοτομίες η Art Athina, η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, για 23η χρονιά παραμένει πιστή στο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό.Aπό την Πέμπτη 21 έως την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 θα υποδέχεται τους επισκέπτες της στους χώρους του Ωδείου Αθηνών. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Α.Ε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, απόψε, Τετάρτη 20 Ιουνίου, στις 20.00. Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν 53 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Νέος χώρος διεξαγωγής της 23ης Art Athina είναι το έντονα συνδεδεμένο με τον Πολιτισμό Ωδείο Αθηνών, τόσο διότι αποτελεί την έδρα του αρχαιότερου μουσικοθεατρικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της νεώτερης Ελλάδας, όσο κι επειδή στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δράσεις του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς εκθεσιακούς χώρους της documenta14.
Στο κέντρο της πόλης – και κατά συνέπεια εύκολα προσβάσιμη για ακόμη περισσότερο κόσμο
– η φουάρ προχωρά τις αλλαγές που ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι μέσα από το πρόγραμμα που σχεδιάζει η ομάδα της Art Athina με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια, Σταματία Δημητρακοπούλου.
Για πρώτη φορά λοιπόν η Art Athina αποκτά δικό της art residency, το Art Athina Workspace.Σε συνεργασία με το Copelouzos Family Art Museum, θεσμοθετεί βραβείο αξίας 10.000 ευρώ, το οποίο θα απονεμηθεί σε Έλληνα καλλιτέχνη που συμμετέχει στην Art Athina, με σκοπό την περαιτέρω προβολή και υποστήριξη του έργου του. Δημιουργεί το Educational Program, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνέργεια με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στόχο να συνδέσει νέους επαγγελματίες από τον χώρο της τέχνης με γκαλερί και με τους ίδιους τους εικαστικούς δημιουργούς μέσα από επισκέψεις στα ατελιέ τους. Tα talks ανανεώνονται ριζοσπαστικά με διεθνείς παρουσίες και θεματικές που άπτονται επίκαιρα θέματα της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
Τέλος είναι παρούσα και ενεργή από τον Οκτώβριο του 2017 έως τώρα προτείνοντας μέσα από το Art Athina Open Studios σε σημαντικούς νεαρής ηλικίας συλλέκτες - σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - να επισκεφθούν επιλεγμένα στούντιο καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται από συμμετέχουσες γκαλερί.

Το πρόγραμμα της 23ης Art Athina διαμορφώνεται ως εξής:
MAIN
Η κυρίως έκθεση στους δύο βασικούς χώρους του Ωδείου Αθηνών, όπου γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τις προτάσεις τους.

HIGHLIGHTS
Νέες γκαλερί εκτός συνόρων έρχονται στην Art Athina κατόπιν πρόσκλησης της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Σταματίας Δημητρακοπούλου, με στόχο να παρουσιάσουν φρέσκιες ιδέες. Φέτος θα φιλοξενηθούν γκαλερί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

FEATURE
Ενότητα με θεματική που ορίζεται κι οργανώνεται από έναν επιλεγμένο επιμελητή. Φέτος την ενότητα υπό τον τίτλο “Pseudomorphs” επιμελείται η Άρτεμις Μπαλτογιάννη, προσκαλώντας δέκα γκαλερί από το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Γλασκόβη και τη Νέα Υόρκη. H συγκεκριμένη ενότητα δανείζεται τον τίτλο της από τα ορυκτά που σχηματίζονται από τη χημική ή δομική αλλαγή μιας ουσίας διατηρώντας ωστόσο το αρχικό εξωτερικό τους σχήμα. Κάπως έτσι και τα Ψευδόμορφα στην προκειμένη περίπτωση φέρνουν σε επαφή καλλιτέχνες που εξερευνούν διφορούμενες θεματικές ενότητες όπως η πολιτική ταυτότητα και τα ζητήματα της μετακίνησης, που απασχολούν την Ελλάδα σήμερα.

DESIGN
Στην κεντρική πλατεία της φουάρη Gallery Antiqua, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ιταλικό και σουηδικό design της περιόδου 1945-1975 μέσα από έπιπλα, φωτιστικά και κεραμικά αρχιτεκτόνων που αναγνωρίζονται ως πρωτοπόροι του παγκόσμιου κινήματος μοντερνισμού του περασμένου αιώνα. Η εγκατάσταση των designstudio, objects of common interest με έδρα τη Νέα Υόρκη σχεδιασμένη για την Art Athina 2018 θα υποδέχεται τους επισκέπτες της φουάρ.
TALKS
Σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης- διευθυντές μουσείων, επιμελητές φουάρ, ιστορικούς τέχνης - προσκαλεί η ανεξάρτητη επιμελήτρια Κατερίνα Νίκου που φέτος υπογράφει το πρόγραμμα συζητήσεων της ArtAthina. Παράλληλα προγραμματίζεται και μια σειρά performative lectures από τον ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χάρη Ξανθουδάκη. Το αναλυτικό πρόγραμμα επισυνάπτεται.

PERFORMANCES
Το πρόγραμμα περφόρμανς περιλαμβάνει καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί. Το αναλυτικό πρόγραμμα επισυνάπτεται.

Copelouzos Αrt Athina Award
To Copelouzos Family Art Museum και η Αrt Athina ανακοινώνουν για πρώτη φορά στο θεσμό, βραβείο που θα συνοδευτεί από χρηματικό έπαθλο αξίας 10.000 ευρώ και θα απονεμηθεί σε Έλληνα καλλιτέχνη που συμμετέχει στην ArtAthina για το σύνολο του έργου του. Κύριος στόχος του Μουσείου είναι το βραβείο να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την προβολή της σύγχρονης τέχνης και το έργο των Ελλήνων καλλιτεχνών και θα απονεμηθεί ύστερα από απόφαση επί τούτου συσταθείσας επιτροπής.

Educational Program:
Για πρώτη φορά σε συνέργεια με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών η Art Athina θεσμοθετεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές της ΑΣΚΤ καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στόχος του είναι να πληροφορήσει, να εμπνεύσει και να προετοιμάσει τους νέους καλλιτέχνες και θεωρητικούς για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης. Η εικαστικός Χριστίνα Νάκου και η ιστορικός τέχνης Δάφνη Κουρή έχουν αναλάβει το συντονισμό και τη διεξαγωγή του προγράμματος. Το νέο αυτό εγχείρημα θα αποτελέσει πεδίο συζήτησης στο πλαίσιο των ομιλιών της ArtAthina 2018.

Αrt Athina Workspace
Για πρώτη φορά στην 23χρονη διαδρομή της η Art Athina αποκτά το δικό της art residency συνολικής διάρκειας δύο μηνών με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Athens Culture Net. Έξι καλλιτέχνες από την Αυστραλία, την Πορτογαλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία θα εγκατασταθούν για τέσσερις εβδομάδες στην Αθήνα για να εμπνευστούν από την πόλη και να δημιουργήσουν επί τόπου τα έργα τους, τα οποία και θα φιλοξενηθούν στα περίπτερα των γκαλερί που τους εκπροσωπούν.

Art Athina Open Studios
Ένα Σάββατο κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018, καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και εκπροσωπούνται από γκαλερί που συμμετέχουν στην φουάρ ανοίγουν τα εργαστήρια τους, παρουσιάζουν τη δουλειά τους και αναπτύσσουν συζήτηση με σημαντικούς συλλέκτες νεαρής ηλικίας (Young Patrons).
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
VIDEO
Το φετινό πρόγραμμα βίντεο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και περιλαμβάνει την προβολή έργων της Σουηδής Νάταλι Ντζάρμπεργκ (NathalieDjurberg) και της Ολλανδής ΡινέκεΝτίτζκστρα (RinekeDijkstra). Πρόκειται για δύο προβολές που επιλέχτηκαν ειδικά για να παρουσιαστούν στην ArtAthina και διερευνούν, με διαφορετική καλλιτεχνική γλώσσα, οριακές ψυχολογικές καταστάσεις, πλούσιες σε συμβολικά και συναισθηματικά νοήματα, που επιχειρούν να καταστήσουν τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης πιο κατανοητές.
Η Ρινέκε Ντίτζκστρα ανατρέχοντας σε μια άμεση και ανεπιτήδευτη γλώσσα, εστιάζει στη σύγχρονη πολυπλοκότητα των ταυτοτήτων, στην καταγραφή των πολιτιστικών διαφορών ανάμεσα στη Δυτική και στην πρώην Ανατολική Ευρώπη και στη ρευστότητα των απεικονίσεων των νέων ανθρώπων όπου συνυπάρχουν η προσποίηση των ρόλων με τη φυσικότητα του σώματος, η αυθάδεια με τη σεμνοτυφία και η αθωότητα με τη διεκδίκηση της εμπειρίας.
Η Νάταλι Ντζάρμπεργκ βασισμένη σε παραμορφωμένες μινιατούρες και κινούμενα σχέδια από πηλό, δημιουργεί μια σειρά σύγχρονων παραμυθιών που απεικονίζουν τη ψυχοσεξουαλική διάσταση των διαφόρων ανθρώπινων και ζωωδών επιθυμιών. Στα έργα αυτά το γκροτέσκο και τα χιουμοριστικά στοιχεία συνυπάρχουν με τη δραματοποίηση ορισμένων βασικών φυσικών ενστίκτων όπως η ζήλια, η εκδίκηση, η απληστία, η υποταγή και η λαγνεία, τις οποίες προσπάθησε να απωθήσει η νεωτερικότητα.
Tribute: Το φετινό αφιέρωμα της ArtAthina τιμά τη μνήμη της αυστριακής ζωγράφου γεωργιανής καταγωγής ΤαμούναΣιρμπιλάντζε (TamunaSirbiladze). Σε συνεργασία με την γκαλερί Καρίμ (CharimGallery) και την Αυστριακή Πρεσβεία στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν έργα (παστέλ σε ακατέργαστο καμβά) της συνεργάτιδας και συζύγου του ΦρανζΒέστ (FranzWest), η οποία κινήθηκε ανάμεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση. O κριτικός και ποιητής ΜπένεντικτΛέντεμπουρ (BenediktLedebur) και ο ιστορικός Τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων, Ντένης Ζαχαρόπουλος, μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν για το έργο της, ενώ θα παρουσιαστεί έκδοση αφιερωμένη στο έργο της.
Independent Projects: Παρόντες και φέτος ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν πρότζεκτς στο πλαίσιο της φουάρ. Συμμετοχή, μεταξύ άλλων, έχουν δηλώσει ήδη οι Hypercomf -ένα νεοιδρυθέν, πλασματικό εταιρικό προφίλ, που παράγει εγκαταστάσεις υβριδικής, μαλακής και άβολης τέχνης, χρηστικά αντικείμενα και ποίηση. Για την Art Athina δημιουργούν έναν χώρο εγκατάστασης για την παρουσίαση της νεότερης ενδυματολογικής της δημιουργίας, το παλτό αυτοκινήτου. Το παλτό είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υφάσματά και ρούχα και φοριέται από ένα αυτοκίνητο Mercedes Benz του’92. Οι γνωστοί από την περυσινή τους συμμετοχή ΣΕΡΑΠΙΣ, μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που μεταξύ άλλων παράγει ρούχα και αντικείμενα τέχνης με θέματα από το σύμπαν της ναυτιλίας. Φέτος στην Art Athina στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής ευθύνης, παρουσιάζουν μια καμπάνια διαφημιστικών σταντ που προωθούν το πνευματικό όραμα που διαπνέει όλο το φάσμα των λειτουργιών της εταιρείας. Το Enterprise Projects, επίσης, επιστρέφει στην Art Athina και παρουσιάζει το EPJournal, την πρόσφατη εκδοτική του πρωτοβουλία, που παίρνει τη μορφή μιας διμηνιαίας διαδικτυακής έκδοσης ενός θεωρητικού και ερευνητικού κειμένου σε σχέση με την τέχνη στα ελληνικά και τα αγγλικά. Το 3 137 παρουσιάζει τον πρόλογο του νεοσύστατου θεσμού Gabriela καλώντας την Ρατζά Καλίντ (Raja’a Khalid) να φτιάξει ένα ηχητικό έργο για το τμήμα επικοινωνίας του νέου ινστιτούτου. Ένας ιός απλώνεται στη φουάρ με αφίσες και έντυπο υλικό δίνοντας πληροφορίες για τον τηλεφωνικό αριθμό που μπορείς να απολαύσεις το έργο.
Αναλυτικά οι γκαλερί που συμμετέχουν στο
κεντρικό πρόγραμμα της 23ης Art Athina είναι:

a. antonopoulou.art (Αθήνα), Agathi-kartalos (Αθήνα), Alma Contemporary Art Gallery (Αθήνα- Τρίκαλα), Anna Pappas Gallery (Μελβούρνη), Argo Gallery (Αθήνα), Artforum Gallery (Θεσσαλονίκη), Artprisma (Πειραιάς), Artzone 42 (Αθήνα), Can Christina Androulidaki Gallery (Αθήνα), Cheapart(Αθήνα), Cube Gallery (Πάτρα), Depo Darm (Αθήνα), ekfrasi-yiannaGrammatopoulou (Αθήνα), Eleftheria Tseliou Gallery (Αθήνα), Eleni Koroneou Gallery (Αθήνα), Epsilon Art Gallery (Λουτράκι), Françoise Heitsch (Μόναχο), GalleryErsi (Αθήνα), Gallery “7” (Αθήνα), Genesis Gallery (Αθήνα),Ikastikos Kiklos DL (Αθήνα), Ikastikos Kiklos Sianti (Αθήνα), Ileana Tounta Contemporary Art Center(Αθήνα), Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), kaplanon5 & ena contemporary(Αθήνα), Kappatos Gallery (Αθήνα), Lola Nikolaou(Θεσσαλονίκη), Mihalarias Art (Αθήνα), Nitra Gallery (Αθήνα- Θεσσαλονίκη), Peritechnon Karteris (Αθήνα), Skoufa Gallery (Αθήνα),
The Breeder Gallery (Αθήνα), Zina Athanassiadou Gallery (Θεσσαλονίκη).
Στην ενότητα Highlights συμμετέχουν οι γκαλερί: Emalin(Λονδίνο), Galeria QuadradoAzul (Πόρτο), Hot Wheels Projects (Αθήνα), Lapaix (Παρίσι), Modern Shapes (Αμβέρσα), SADE (Λος Άντζελες), Soft Opening (Λονδίνο), Stems Gallery (Βρυξέλλες), Syndicate(Κολωνία), TheHole(Νέα Υόρκη), 0-0 LA (Λος Άντζελες),
Στην ενότητα Feature συμμετέχουν οι γκαλερί:Balice Hertling (Παρίσι), Bonny Poon (Παρίσι), Bureau (Νέα Υόρκη), Callicoon FineArts (Νέα Υόρκη), High Art (Παρίσι), Koppe Astner (Γλασκόβη), Rodeo (Λονδίνο), Union Pacific (Λονδίνο)

26–28 May

TaeKwonDo (Faliro Indoor Hall)
EXHIBITORS
Βούλα Γουνελά
Ελλαδα
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Γιώτα Ανδριάκαινα
Ελλάδα
Βασιλική Λευκαδίτη
Ελλάδα
Αλέξανδρος Ίσαρης
Ελλάδα
Ελένη Μιχαήλου
Ελλάδα
Ειρήνη Κομνηνού
Ελλάδα
Δαυίδ Σαμπεθάι
Ελλάδα
Δαυίδ Σαμπεθάι
Ελλάδα
Δημήτρης Αντωνίτσης
Ελλάδα
Ιωάννα Πανταζοπούλου
Ελλάδα
Ariadni Vitastali
Greece
Nikos Varytimiadis
Greece
Helene Pavlopoulou
Greece
Christophoros Doulgeris
Greece
Sotiria Alevizou
Ελλάδα
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Σταυρούλα Μιχαλοπούλου
Ελλάδα
Ελένη Παρχαρίδου
Ελλάδα
Σωτηρία Αλεβίζου
Ελλάδα
Ράνια Φραγκουλίδου
Ελλάδα
Ράνια Φραγκουλίδου
Ελλάδα
Αθανάσιος Μπερούτσος
Ελλάδα
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Dimitris Ntokos
GR
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
Manon Steyaert
UK
ACHT! (Αλέξανδρος Αλεκίδης, Άγγελος Μεργές, Πρόδρομος Χαραλαμπίδης)
Ελλάδα
Ματίνα Σταυροπούλου
Ελλάδα
Κομνηνού Ειρήνη
Ελλάδα
Ελένη Μιχαήλου
Ελλάδα
Evi Theofanidou
Greece
Αλέξανδρος Ίσαρης
Ελλάδα
Βασιλική Λευκαδίτη
Ελλάδα
Κωνσταντίνος Πάτσιος
Ελλάδα
Γιώτα Ανδριάκαινα
Ελλάδα
Pigi Spyratou
Greece
Νικόλας Αντωνίου
Ελλάδα
Νίκος Λαγός
Ελλάδα
Βαγγέλης Γκόκας
Ελλάδα
Georgia Fambris
Ελλάδα
Pat Andrea
Ολλανδία
Pat Andrea
Ολλανδία
Eleni Michailou
Ελλάδα
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Χριστόδουλος Παναγιώτου
Κύπρος
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Σοφία Ροζάκη
Ελλάδα
Κωστής Βελώνης
Ελλάδα
Ράνια Μπέλλου
Ελλάδα
Πάνος Τσαγκάρης
Ελλάδα
Αντώνης Ντόνεφ
Ελλάδα
Μάρω Μιχαλακάκου
Ελλάδα
Ναυσικά Πάστρα
Ελλάδα
Μαρία Λοιζίδου
Κύπρος
Αντρέας Ragnar Κασσάπης
Ελλάδα
Kalos&Klio
Ελλάδα
Bill Balaskas
Ελλάδα
Farida El Gazzar
Ελλάδα
Εδουάρδος Σακαγιάν
Ελλάδα
Μάρω Φασουλή
Ελλάδα
Νίκος Κεσσανλής
Ελλάδα
Λένα Αθανασοπούλου
Ελλάδα
Κωστής Βελώνης
Ελλάδα
Αλέξανδρος Ψυχούλης
Ελλάδα
Γιάννα Καλή
Ελλάδα
Μαρία Παπαδημητρίου
Ελλάδα
Απόστολος Ντελάκος
Ελλάδα
Δημήτρης Τζαμουράνης
Γερμανία
Λίνα Θεοδώρου
Γερμανία
Φωτεινή Καριωτάκη
Ελλάδα
Billy Gee
Ελλάδα
ARTIST PROGRAMME
26-28 Μαΐου, Tae Kwon Do (Παλαιού Φαλήρου) Η ανανεωμένη 22η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2017, ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια εικαστικά γεγονότα στην Ελλάδα, ανοίγει τις πύλες της στο TaeΚwonDo
Παλαιού Φαλήρου την Παρασκευή 26 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 28 Μαΐου.
Συνολικά 12 ενότητες αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό άξονα της διοργάνωσης – την έκθεση που συνθέτουν οι58 συμμετέχουσες γκαλερί από
την Ελλάδα και το εξωτερικό – σύμφωνα με το πρόγραμμα που διαμόρφωσε η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina 2017, Σταματία Δημητρακοπούλου. Έμφαση στο βίντεο και την περφόρμανς, το ντιζάιν και την ανεξάρτητη εικαστική σκηνή, αλλά και την ιστορία της διοργάνωσης, που θεμελίωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) το 1993, δίνεται μεταξύ
άλλων στο φετινό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς κι ένα πλούσιο VIP πρόγραμμα απευθυνόμενο σε συλλέκτες. Το νέο πρόσωπο της Art Athina 2017 συνθέτουν επίσης η Ξένια Καλπακτσόγλου ως καλλιτεχνική σύμβουλος και ο Αντώνης Κούρκουλος ως γενικός συντονιστής. Η παραγωγή έχει ανατεθεί στην εταιρεία Be Best. Τη νέα ταυτότητα της Art Athina υπογράφει το G Design Studio και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό το γραφείο Stage Design Office με επικεφαλής τον Σταύρο Παπαγιάννη.

Η νέα δομή της Art Αthina διαμορφώνεται συνολικά
στις παρακάτω θεματικές ενότητες:
MAIN
Σαράντα τρεις (43) γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους στον κεντρικό χώρο του TaeKwonDo.

HIGHLIGHTS
Νέες γκαλερί από το εξωτερικό συμμετέχουν στην καινούρια ενότητα της Art Athina. Φέτος δίνουν το «παρών» 13 γκαλερί, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν έδρα στο Λος Άντζελες.

FEATURE
Ενότητα (μέρος των βασικών συμμετοχών) με θεματική που ορίζεται και οργανώνεται από έναν επιλεγμένο επιμελητή. Η Μyriam Ben Salah, ανεξάρτητη επιμελήτρια και αρχισυντάκτρια της διεθνούς περιοδικής εικαστικής έκδοσης “Kaleidoscope” καλεί τις γκαλερί The third line (Ντουμπάι) και Gregor Staiger (Ζυρίχη), οι οποίες συμμετέχουν στην Αrt Athina με ατομικές παρουσιάσεις των Sophia Al Maria και Shana Moulton αντίστοιχα. Ο τίτλος του πρότζεκτ είναι “Alternatives” και επικεντρώνεται στην αγχώδη διαταραχή της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, όπως αυτή παρουσιάζεται με αιχμηρό χιούμορ και σκοτεινή ακρίβεια στη δουλειά των δύο καλλιτεχνών.

VIDEO
Διαμορφωμένος ως δωμάτιο ξενοδοχείου, ο χώρος προβολών βίντεο θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει για τη φετινή Art Athina o ανεξάρτητος επιμελητής και κριτικός τέχνης AlexanderBurenkov και στο οποίο περιλαμβάνονται έργα 32 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η φετινή θεματική σχετίζεταιάμεσα με την τεχνολογία, την ανησυχία που προκαλεί η ψηφιακή παλίρροια, την ψευδο-διαφάνεια, την υπερσύνδεση, τη χαμένη σωματικότητα και τα παγκόσμια δίκτυα επικοινωνίας.

SURVEY
Η ανεξάρτητη επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι δημιουργεί μια έκθεση με αρχειακό υλικό και έργα από το παρελθόν της αθηναϊκής φουάρεπιχειρώντας μια αναδρομή, ανασκόπηση και ενδοσκόπηση του θεσμού της Art Athina. Στο πλαίσιο της ενότητας Survey εντάσσεται και η οπτικοακουστική εγκατάσταση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Ρωτώντας…», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο iset το 2014, με τη στήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ. Η εγκατάσταση βασίζεται στο υλικό των συνεντεύξεων που έχει πραγματοποιήσει επί δύο δεκαετίες η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, με θεωρητικούς και εκπροσώπους μουσείων και καλλιτεχνικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

PERFORMANCE
Το πρόγραμμα περφόρμανς περιλαμβάνει καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί. Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε επισυναπτόμενη σελίδα.
TRIBUTE
H Art Athina παρουσιάζει αφιέρωμα στο έργο των Γιάννη Κουνέλλη και Δημήτρη Μυταρά. Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου παρουσιάζει το φιλμ του Heinz-Peter Schwerfel «Αποσπάσματα από ένα ημερολόγιο» (Γερμανία 1996, 46΄) καθώς και αρχειακό υλικό από την ατομική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη στο φορτηγό πλοίο ΙΟΝΙΟΝ (1994). Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο Μανώλης Μπαμπούσης επιμελείται την παρουσίαση «Το έργο του Γιάννη Κουνέλλη μέσα από τον φακό του Μανώλη Μπαμπούση». Η Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου παρουσιάζει αφιέρωμα στον Δημήτρη Μυταρά που περιλαμβάνει τρία έργα του σπουδαίου ζωγράφου από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.

DESIGN
Mοναδικά, εκτός παραγωγής, έπιπλα φιλοξενεί ηενότητα Design από τις γκαλερί Ζουμπουλάκη, Μαρτίνου και Antiqua. Το περίπτερo του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην 22 η ArtAthina παρουσιάζει την έκδοση 1968, η οποία αποτελεί μια συνεργασία με το περιοδικό TOILETPAPER των Maurizio Cattelan και Pierpaolo Ferrari. Οι επισκέπτες, μέσω μιας εγκατάστασης που περιλαμβάνει έπιπλα αυτής της περιόδου, παίρνουν μια ιδέα από τη διαδικασία δημιουργίας του βιβλίου ενώ ταυτόχρονα μυούνται στις τρέχουσες εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ ( Liquid Antiquity και Βραβείο ΔΕΣΤΕ: Μια Επετειακή Έκθεση, 1999-2015), μέσα από τις σελίδες των αντίστοιχων καταλόγων.
Στο πλαίσιο του Design εντάσσεται και η εγκατάσταση «AΘΛΟΣ» που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το design studio objects of common interest με την υποστήριξη της Παρισινής Gallery S. Bensimon. Η εγκατάσταση εδράζεται στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου δημιουργώντας μια πλατεία με καθίσματα από μάρμαρο, τσόχα και σίδερο.

TALKS
Συζητήσεις, πάνελ και συνεντεύξεις. Το πρόγραμμα τροφοδοτείται από όλες τις κατηγορίες της Art Athina και παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε επισυναπτόμενη σελίδα

PUBLICATIONS
Το βιβλιοπωλείο OMMU επιλέγει για την Art Athina 2017 μια σειρά από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές εκδόσεις και καταλόγους. Παράλληλα παρουσιάζει για πρώτη φορά μια αρχειακή έκθεση του εκδοτικού έργου του Νίκου Ε. Παπαδάκι, συνιδρυτή του Κέντρου Τεχνολογικών Εφαρμογών - ΚΤΕ, του Athens Design Center - ADC, καθώς και της γκαλερί και εκδοτικού οίκου “ΠΟΛΥΠΛΑΝΟ” και περιοδικού “ΣΗΜΑ”. Στην έκθεση παρουσιάζονται εκδόσεις, περιοδικά, εφήμερα και αντικείμένα.
ΟPEN
Hυπαίθρια εγκατάσταση της Art Athina έχει τη μορφή ενός billboard και είναι πρότζεκτ της Sonora 128, του billboard project space της γκαλερί Kurimanzutto από το Μέξικο Σίτυ. To πρότζεκτ οργανώνει η Bree Zucker.
Στη βεράντα του χώρου των VIP διαμορφώνεται υπαίθριο πάρκο γλυπτικής με έργα καλλιτεχνών από τις συμμετέχουσες γκαλερί.

INDEPENDENT PROJECTS
Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν πρότζεκτς στο πλαίσιο της ArtAthina 2017

Αναλυτικότερα:
Το Radio Athènes συμμετέχει την Art Athina με ηχητική εγκατάσταση από την Ραλλού Παναγιώτου και την Ελένη Μπαγάκη. Τα έργα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του πρότζεκτ «All: Collected Voices» που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα και το Radio Athènes υπό την επιμέλεια των Thomas Boutoux και Έλενας Παπαδοπούλου.
Oι Enterprise Projects – το εγχείρημα της επιμελήτριας Δανάης Γιαννόγλου και του εικαστικού Βασίλη Παπαγεωργίου-συμμετέχουν με ένα fundraising πρότζεκτ: την περιορισμένη έκδοση ενός σταχτοδοχείου (200 αντίτυπα) με το χαρακτηριστικό λογότυπο τους που έγινε σε συνεργασία με το γραφιστικό γραφείο bend.
Οι Νεωτερισμοί Τουμάζου (Νeo Toum) από τη Λευκωσία θα διαμορφώσουν ένα lounge- αναγνωστήριο με την ιδιαίτερη αισθητική τους όπου και θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό το έργο των εκδόσεων «Neo Toum». Οι 3137 παρουσιάζουν το συμμετοχικό εγχείρημα «Leftovers» των Amelia Groom, Angharad Williams, Gianmaria Andreetta και Marion Goix που συνδυάζει περφόρμανς, συγγραφή και γλυπτική.
Η ΣΕΡΑΠΙΣ είναι μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που μεταξύ άλλων παράγει ρούχα και αντικείμενα τέχνης με θέματα από το σύμπαν της ναυτιλίας. Ειδικά για την Art Athina 2017, η ΣΕΡΑΠΙΣ έχει δημιουργήσει ένα μεταξωτό μαντήλι σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, που προορίζεται για να φορεθεί από τα μέλη του προσωπικού της διοργάνωσης.
Η εικαστική ομάδα Arbit City Group παρεμβαίνει στον εξωτερικό χώρο της φουάρ με μία εγκατάσταση που τιτλοφορείται “Trophy Wife” και αποτελείται από δέκα ναυτικές σημαίες που αντιστοιχούν στα γράμματα του τίτλου του έργου. Όπως σχολιάζουν οι Arbit City Group μεταξύ άλλων, «Γυναίκα Τρόπαιο» είναι η Αθήνα, και η Αθήνα είναι η γυναίκα τρόπαιο.
Το ελληνο-γαλλικό brand Pressure με έδρα το Παρίσι, συμμετέχει στην Art Athina 2017 με μία ειδική συλλογή για τη φουάρ σε συνεργασία με τον φωτογράφο Ilyes Griyeb του οποίου τις φωτογραφίες επίσης παρουσιάζει.
EDUCATION
Σκίτσα καλλιτεχνών, ζωγραφικές δραστηριότητες, διαδραστικά γατοεκθέματα και εργαστήρια περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έστησαν οι Very Young Contemporary Art (VYCA) για οικογένειες. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση προσκλήθηκαν να σχεδιάσουν ειδικά για τα παιδιά ασπρόμαυρα σκίτσα με γάτες και οι μικροί, αλλά και μεγαλύτεροι φιλότεχνοι καλούνται να τις ανακαλύψουν, να τις χρωματίσουν και να σχεδιάσουν τον δικό τους γάτο-χαρακτήρα.
Παράλληλα με την νέα δομή της Art Athina, αυτή τη χρονιά παρουσιάζεται και το νέο VIP πρόγραμμα, εστιασμένο σε διακεκριμένους συλλέκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο ειδικά σχεδιασμένο VIP Lounge με έπιπλα από τα καταστήματα Δελούδη και την εταιρεία Vitra.
Η Art Athina, με ιδιαίτερη τιμή ανακοινώνει τη θέσπιση βραβείου για νέους καλλιτέχνες σε συνεργασία με το Μουσείο Κοπελούζου. Η συνέργια αυτή θα ξεκινήσει από την Art Athina 2018.
cross